Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Witam,
Tak, biały ser jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Warto na jego bazie przygotowywać różnego rodzaju pasty do pieczywa. Można dodać szczypiorek, paprykę (również w postaci sproszkowanej), rzodkiewkę, oliwki, rybę wędzoną, czosnek, bazylie i wiele innych produktów czy ziół.
Należy jednak pamiętać, by nie łączyć go z pomidorem.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Śniadania i kolacje podczas odchudzania przy nietolerancji laktozy i fruktozy – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wartości odżywcze serków do pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Kolacja po treningu i przed snem – odpowiada Mgr Magdalena Małecka
- Czy można łączyć pomidor z serem? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Ser półtłusty w każdym posiłku a dieta 1600 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czy kiszone zielone pomidory są zdrowe czy szkodliwe? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- W jaki sposób można podnieść poziom kwasu hialuronowego w organizmie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Co mogę jeść w tym stanie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer