Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witamy serdecznie!
To, że nie miał Pan żadnych dokuczliwych objawów astmy może być spowodowane dobrze dobranym leczeniem. Nie powinno się zaprzestawać stosowania leków samodzielnie. Gdy lek zostanie odstawiony może dojść do powrócenia objawów astmatycznych a także zaostrzenia choroby.
Zmianę bądź zaniechanie farmakoterapii powinien Pan skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak leczyć te problemy z oddychaniem? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mogę w tej sytuacji stosować Polvertic? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Jak koronawirus działa na astmatyka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy jeśli mam astmę oskrzelową, mogę rozpocząć przyjmowanie kreatyny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy leki na astmę mogą fałszować badania w kierunku boreliozy? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Astma oskrzelowa a gra na saksofonie – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Uczucie zaciskających się oskrzeli – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Astma oskrzelowa i silany atak – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy można odstawić leki na astmę? – odpowiada Pawe Żmuda-Trzebiatowski
- Uczucie ściśnięcia w okolicy płuc i oskrzeli i problem z oddychaniem a atak astmy – odpowiada MichaĹ Kurek