Wrzody a rak żołądka
Może Pan spożywać miód i jogurty. Co do ogórków koszonych - tak naprawdę musi Pan sam ocenić, czy są dla Pana ciężkostrawne i powodują dolegliwości, czy nie - różnie bywa.
Dzień dobry, Przy chorobie wrzodowej miód jest całkowicie dozowlony. Co do jogurtów czy ogórków kiszonych nie są one całkowicie niewskazane, ale też nie należy ich spożywać w dużych ilościach. Produkty te są kwaśne i tym samym wpływają na podrażnienie śluzówki żołądka (ogórki bardziej niż jogurt, bo są bardziej kwaśne) i mogą wzmagać dyskomfort wywołany wrzodami poprzez dodatkowe podrażnianie przez kwaśną treść żywności zmienionej chorobowo tkanki. Dlatego też w diecie osób cierpiących na wrzody ograniczamy produkty kwaśne czy działające drażniąco na ścianę żołądka. Jeżeli po spożyciu wymienionych produktów będzie się Pan dobrze czuł nie ma wskazań do ich wykluczenia z diety, jeżeli jednak pojawi się dyskomfort lepiej z nich zrezygnować. Życzę dużo zdrowia!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie jarmużu przy chorobie wrzodowej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta w przypadku choroby wrzodowej żołądka – odpowiada Ewa Kozłowska
- Stosowanie jagód Goji przy nadżerkowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Czy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka mogę jeść naleśniki z serem? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mój wynik jest powiązany z wrzodami albo czymś podobnym? – odpowiada
- Jakie soki mogę spożywać po zaleczonej chorobie wrzodowej żołądka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zapalenie mięśni międzyżebrowych i wrzody żołądka – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Żywienie przy zapaleniu śluzówki żołądka – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Joanna Śledziona