Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Mężczyzna, 14 lat

Właśnie tydzień temu dowiedziałam się, że jestem po raz drugi w ciąży. Przestraszyłam się, gdyż zmagam się z problemami guzów piersi. Przed pierwszą ciążą miałam wykrytego jednego guzka. Po urodzeniu rozsiały mi się i pojawiło się jeszcze dwa. Teraz się panicznie boję, że sytuacja się powtórzy. Pierwsze dziecko karmiłam 5 dni. Strasznie bolały mnie piersi, a do tego miałam twarde jak kamień zgrubienia pod pachami. Karmienie musiałam przerwać. Moje pytanie brzmi - kiedy guzki najbardziej się rozwijają, w ciąży czy kiedy nachodzi pokarm? Czy zmusić się do karmienia, czy lepszy jest zastrzyk po porodzie na zanik pokarmu? Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam, Daria, 24 lata.

 Agnieszka Barchnicka 76
Agnieszka Barchnicka Internista, Chorzów Chorzów II 76 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Witam serdecznie!

Tak jak pisałam już wcześniej, ciąża z uwagi na zmiany hormonalne zachodzące w organizmie może sprzyjać wzrostowi gruczolakowłókniaków, ALE - nie musi. U niektórych kobiet dochodzi wręcz do odwrotnego zjawiska - zmniejszania się guzków. Trudno mi stwierdzić jak będzie u Pani, z pewnością należy to obserwować. Proponuję zatem wykonywanie badania USG piersi co 2-3 miesiące. Jest to badanie nieinwazyjne i nie szkodzi rozwijającemu się płodowi, a więc można je spokojnie w ciąży wykonywać.

Gruczolakowłókniaki naprawdę bardzo, bardzo rzadko mogą ulegać zezłośliwieniu i głównie dotyczy to kobiet, które w jakiś sposób są obciążone rakiem piersi - np. jeżeli w rodzinie były przypadki nowotworu. Większe ryzyko dotyczy także kobiet po 35 roku życia i jeżeli guz w badaniu USG nie ma jednorodnej struktury.

Nie ma się więc co martwić na zapas, a jedynie poddawać się regularnym kontrolom.

Po ciąży guz można zostawić do obserwacji - jeżeli będzie się powiększał, istnieją wskazania, aby go usunąć.

Co do kwestii karmienia, to gruczolakowłókniaki nie stanowią przeciwwskazania. Myślę, że próbę karmienia warto mimo wszystko podjąć. Zgrubieniami w pasze, jeżeli nie maja żadnego odzwierciedlenia w badaniu USG nie należy się przejmować. Wszelkie zmiany, które mogłyby wpłynąć na tkankę piersi i na karmienie byłyby widoczne w badaniu USG.

Pozdrawiam serdecznie!

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500