Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Im większe rozdrobnienie danego produktu i większa zmiana struktury tym wyższy poziom IG. Zalanie płatków mlekiem zimnym jest lepszym rozwiązaniem. Dodatkowo płatki nie stracą składników odżywczych nieodpornych na temperaturę.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam Panią,
Nie będzie aż tak dużej równicy w IG jak Pani zaleje go zimnym czy ciełym mlekiem. Ważne aby jej nie gotowac i nie podnosić zbyt mocno temperatury. Nie mniej jednak niższy IG bedzie przy użyciu zimnego mleka.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przygotować płatki owsiane? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Wartości zdrowotne cynamonu – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy to prawda, że płatki owsiane ugotowane we wrzącym mleku tracą swoje właściwości? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy melatonina występuje w żywności? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wartości odżywcze nasion po zalaniu ich wrzątkiem – odpowiada Mgr Anna Czyż