Ekologiczne warzywa i owoce

Jeżeli problemem jest zatrzymywanie wody w organizmie to należy z diety wykluczyć sól (gdyż to sód zawarty w soli kuchennej jest odpowiedzialny za gromadzenie wody). Należy przy tym pamiętać nie tylko o rezygnacji z solenia samodzielnie przygotowywanych potraw, ale przede wszystkim z produktów handlowych zawierających ich znaczne ilości (sery tzw. żółte, feta, mozzarella, wędliny, warzywa konserwowe, kiszone i w occie). Produktami wspomagającymi wydalanie wody z organizmu jest przede wszystkim woda (niskosodowa), a także wszelakie źrodła potasu w diecie (a więc większość warzyw, grzybów, owoców - zwłaszcza banany, nasiona roślin strączkowych).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty