Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
A jakie jest podłoże pylicy? Sądzę, że leczenie jest bardzo utrudnione i jako wyleczenie teoretycznie można traktować próbę przeszczepienia płuc. Proponuję udać się do lekarza pulmonologa i kierować się jego zaleceniami.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pylica płuc a przeszczep – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy inhalacja parą wodną ma sens? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Uporczywy kaszel przy astmie oskrzelowej – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Nasilenie objawów astmy po stosowaniu leków na astmę – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Alergia, kaszel i duszności – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Leki sterydowe w astmie – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wiek płuc a spirometria – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy antybiotyk Zamur wchodzi w interreakcję z inhalatorem Symbicort Turbuhaler? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Podejrzenie astmy oskrzelowej – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Dlaczego mam metaliczny posmak w ustach i kaszel? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Popularne leki na astmę wycofane ze sprzedaży
Główny Inspektorat Farmaceutyczny wycofuje z obrot
Napad astmy oskrzelowej
Napad astmy oskrzelowej to zwężenie dróg oddechowy
IV Kliniczne Forum Ekspertów Narodowego Programu Wczesnej Diagnostyki i Leczenia Astmy POLASTMA, 26-28.09.2013 r., Serock
W dniach 26-28 września 2013 roku w Serocku (Hotel