Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Witam!
Wszystko zależy od ustalonego zapotrzebowania kalorycznego w przeliczeniu na dany posiłek. Jeśli wartość kaloryczna mieści się w założeniach diety to jak najbardziej może Pani spożywać wymienioną potrawę.
Takie placki nie pozwolą Pani schudnąć - 2 banany, mąka i kakao w jednym to tuczące danie. Na śniadanie polecam raczej jajka z warzywami, a dietę ogólnie proszę oprzeć na przede wszystkim warzywach, jajach, mięsie, rybach, nabiale i zdrowych tłuszczach. Owoce i produkty mączne okazjonalnie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne spożywanie płatków owsianych z otrębami owsianymi, pszennymi i ziarnami – odpowiada Mgr Anna S
- Zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną a zagęszczanie mąką pszenną – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Spożywanie bananów podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ryzyko przytycia po zjedzeniu kalorycznego śniadania – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Co spożywać na śniadanie na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Naleśniki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie otręby wybrać i czy mleko może tuczyć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)