Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam.
Alergie mogą pojawiać się zarówno po krótkiej jak i dłuższej ekspozycji na alergen. Niestety zwierzątka futerkowe mogą uczulać. Proszę zaobserwować reakcje organizmu poza domem. Można również spróbować oddać na jakiś czas świnki zaufanej osobie i sprawdzić reakcję. Proszę również udać się do alergologa celem wykonania odpowiednich testów.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to możliwe, że alergia na świnkę morską sama minie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czym może być spowodowana poranna suchość w nosie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznacza zatkany nos i suchość? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak radzić sobie z tym silnym świądem skóry? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Astma oskrzelowa u dziecka a nawilżanie powietrza – odpowiada Mikołaj Cyganok
- Opuchlizna po przedłużeniu rzęs – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Uczulenie na nikiel a noszenie srebra – odpowiada Milena Lubowicz
- Uczulenie w II trymestrze ciąży a żywienie – odpowiada Dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa
- Jaka może być przyczyna takiego nagłego nasilenia się alergii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co jest powodem występowania dziwnych krostek i suchej skóry? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak