Soki ekologiczne
Olej kokosowy nie jest szkodliwy dla zdrowia - ale wyłącznie spożywany w umiarkowanych ilościach z zachowaniem odpowiedniej proporcji pomiędzy różnymi tłuszcami w diecie. Olej kokosowy to praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe, na tle olejów płynnych cechuje się też niższą zawartością witaminy E. Powinien on stanowić jedynie dodatek do diety, szczególnie u dzieci. Podstawowym tłuszczem stałym w diecie dzieci powinno być masło - ma dużo korzystniejszy z punktu widzenia rozwijającego się organizmu profil kwasów tłuszczowych oraz witamin. Natomiast z olejów powinny dominować te płynne w warunkach pokojowych - lniany, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, oleje z orzechów. Olej kokosowy najlepiej jest wykorzystywać przy konieczności podsmażenia żywności jak np. podczas robienia naleśników czy omletów. W wersji nierafinowanej (ten o kokosowym smaku) można go dodawać w umiarkowanych ilościach do deserów, można też wykorzystać olej kokosowy do wypieków - ale najlepiej w mieszance z innym, płynnym olejem roślinnym.
Droga Pani!
Olej kokosowy nie jest szkodliwy. Z czystym sumieniem może go Pani stosować w kuchni. Zachęcam jednak do wybierania oleju tłoczonego na zimno i nierafinowanego. Warto również stosować kuchni inne rodzaje tłuszczy. Każdy z nich ma korzystne właściwości dla zdrowia, np. masło, oliwa, olej lniany. Zachęcam do wykorzystywania oleju kokosowego również w celach kosmetycznych. Doskonale nawilża skórę, doskonale łagodzi oparzenia oraz jest dobrym zastępstwem maski na włosy.
Witam.Olej kokosowy nie jest szkodliwy dla naszego organizmu.Dodatkowo stosować inne tłuszcze np.olej lniany,rzepakowy,słoneecznikowy czy tez oliwe z oliwek, dla dzieci szczególnie polecam masło.
Pozdrawiam
Szanowna Pani,
Olej kokosowy nie jest szkodliwy, ale należy pamiętać także o innych źródłach tłuszczów w diecie, zwłaszcza masła, które jest korzystne z perspektywy potrzeb dziecka.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy olej kokosowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Kwas palmitynowy - właściwości, zastosowanie i występowanie
Kwas palmitynowy to związek organiczny, który nale
Zdrowa dieta kobiety w ciąży i po niej - dlaczego warto wzbogacić ją o olej rzepakowy
Artykuł sponsorowany **Gotując, nie wyobrażamy so