Dieta śródziemnomorska

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Przede wszystkim oleje roślinne należy rozważyć pod kątem sposobu ich podawania. Jeżeli mówimy o dodatku na zimno do sałatek i przygotowanych dań, najzdrowsze są oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, które charakteryzują się wysoką zawartością korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych –linolowego i alfa-linolenowego. Ponadto oleje te dostarczają składników bioaktywnych, istotnych w prewencji takich schorzeń jak hipercholesterolemia, czy też nowotwory. Szczególnie podkreśla się tu walory oleju lnianego, z pestek czarnej porzeczki, oliwy z oliwek. Olej ryżowy zawiera stosunkowo mało składników bioaktywnych, głównie jest to y-oryzanol, który występuje na poziomie 1,5 - 2,9 % który wykazuje silne w właściwości przeciwutleniające i redukuje poziom cholesterolu LDL.
W kontekście przetwarzania w wysokiej temperaturze, zaleca się oleje z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych i jednonienasyconych KT- kokosowy, palmowy, ryżowy i oliwę z oliwek (bardzo krótkie smażenie).
pozdrawiam

0

Witam, o jakosci oleju decyduje stosunek kwasów omega-3 do omega-6, jesli mamy na mysli jego prozdrowotne działanie, proszę więc zwrócic na to uwage, pozdrawiam

0

Na pewno różni się smakowo od tradycyjnego, ma lekko orzechowy smak. Jest źródłem witaminy E która chociażby opóźnia procesy starzenia, jest bogaty w fitosterole regulujące poziom wody w organizmie i kwasy omega 3 odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Olej np.rzepakowy polecany jest ze względu na bardzo dobry, wręcz idealny stosunek kwasów omega6:omega3. Zawiera tak jak ryżowy wit.E, a także A.
Wyznaję zasadę, że warto sięgać po produkty, które mamy w zasięgu ręki, produkowane w Polsce, świetne jakościowo, tanie. Nie zawsze egzotyczne i z dalekiego kraju daje nam gwarancję zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty