Czarna porzeczka - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie w kosmetyce i kuchni

Czarna porzeczka to wciąż niedoceniana siostra odmiany czerwonej. Tymczasem jej właściwości zdrowotne są doceniane już od XVII wieku, kiedy została okrzyknięta mianem „eliksiru młodości”. Czarna porzeczka prawdziwa bomba witaminowa, której regularne spożywanie może całkowicie zastąpić przyjmowanie witaminy C w tabletkach, a co za tym idzie – naturalnie wspomóc naszą odporność.

Te produkty jedz w duecie
Te produkty jedz w duecie [9 zdjęć]

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto...

zobacz galerię

1. Czarna porzeczka - wartości odżywcze

Czarne kuleczki porzeczki są uznawane za jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Szacuje się, że w 100 g tych owoców znajduje się 180 mg witaminy, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. W czarnych porzeczkach jest więc jej ok. pięć razy więcej niż chociażby w cytrusach. Jedynym źródłem, które zawiera  jeszcze więcej witaminy C niż czarna porzeczka, są owoce róży.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Znajdują się w niej również mikroelementy i kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny.

2. Czarna porzeczka - wpływ na zdrowie

Obecne w czarnej porzeczce flawonoidy wpływają na usuwanie z organizmów groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. Te same związki wpływają na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu, że nie pozwalają na magazynowanie jego złogów na ścianach naczyń krwionośnych, to oprócz tego, że obniżają poziom złego cholesterolu, również zapobiegają miażdżycy, dbając o prawidłowy przepływ krwi przez tętnice i żyły. Flawonoidy wspomagają i chronią wątrobę, ponieważ mają zdolność łączenia się z metalami ciężkimi, dzięki czemu nie magazynują się w niej i są z łatwością usuwane z organizmu.

Obecne w czarnej porzeczce antocyjany działają antybakteryjnie, co cenne jest zwłaszcza dla układu pokarmowego. Zwalczają działanie bakterii E. coli, dzięki czemu nie pozwalają na rozwój groźnych problemów żołądkowych. Z kolei rutyna, nie dość, że ułatwia przyswajane witaminy C, ma korzystne działanie na naczynia krwionośne. Wzmacnia i uszczelnia ściany żył i tętnic, nie pozwalając na powstawanie pajączków, żylaków i siniaków. Obecność kwercetyny pozwala porzeczce wpływać na pracę układu moczowego i wspierać jego działanie zwłaszcza podczas częstych i powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.

Okazuje się, że nie tylko owoce, ale też liście czarnej porzeczki mają prozdrowotne działanie. Zgodnie z tradycyjnymi metodami medycyny naturalnej, okład z liści czarnej porzeczki powinno się stosować na bolące, krwawiące i trudno gojące się rany. Powstrzymują też świąd po ugryzieniach komarów, ponieważ zawierają garbniki, które działają przeciwzapalnie i ściągają uszkodzoną skórę.

Napar z liści czarnej porzeczki, który oczyści organizm z toksyn, zadziała moczopędnie i bakteriobójczo, bardzo łatwo można przygotować w domu. Wystarczy tylko łyżkę wysuszonych liści zalać szklanką gorącej wody i parzyć przez 10 minut. Taką herbatkę należy pić 2–3 razy w ciągu dnia.

3. Czarna porzeczka - zastosowanie w kosmetyce

Właściwości czarnej porzeczki znalazły swoje zastosowanie również w kosmetyce. Wyciągi z owoców i liści porzeczki znajdziemy obecnie w wielu produktach dostępnych na rynku. Ekstrakty z owoców, obecne w składzie kremów do twarzy, gwarantują dogłębne nawilżenie skóry oraz złagodzenie podrażnień wywołanych promieniami słonecznymi czy trądzikiem. Czarną porzeczkę znajdziemy też w pomadkach i balsamach do ust o działaniu wygładzającym i kojącym. Często kosmetyki przeznaczone do skóry trądzikowej mają w swoim składzie wyciągi z porzeczki, która działa bakteriobójczo i tonizująco na zmienioną chorobowo skórę.

4. Czarna porzeczka - przepis na konfiturę

Te małe czarne lub ciemnogranatowe kuleczki pozwalają na przygotowanie w kuchni prawdziwych porzeczkowych przysmaków. Można zrobić z nich np. pyszną konfiturę. Będziemy potrzebować 2 kilogramy czarnej porzeczki, 40 dag cukru i 100 ml wody. Oczyszczoną porzeczkę należy najpierw dusić pod przykryciem przez 30 minut aż puści sok. Po tym czasie garnek odkrywamy i na małym ogniu dalej dusimy czarną porzeczkę, często ją mieszając. Po upływie 1,5 godziny wyłączamy gaz i pozostawiamy czarną porzeczkę na noc do wystygnięcia. Następnego dnia ponownie ją gotujemy i partiami dodajemy cukier. Gotujemy przez kolejne 1,5 godziny, uważając, aby konfitura się nie przypaliła. Kiedy będzie gotowa, przekładamy ją do słoiczków i szczelnie zamykamy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!