Mango – pochodzenie, właściwości, witaminy, zastosowanie w kosmetyce i w kuchni

spis treści
rozwiń

Mango to tropikalny owoc, który coraz częściej pojawia się na stołach Polaków. Chętnie dodajemy go do owocowej sałatki, ciasta czy zalewamy galaretką. Cenimy jego charakterystyczny smak, nie zdając sobie sprawy z korzyści, które niesie dla naszego zdrowia i urody.

1. Mango – historia i pochodzenie

Za ojczyznę mango uznaje się Indie, gdzie owoc ten jest znany już od prawie 5 tysięcy lat i powszechnie nazywany „owocem bogów”. Mieszkańcy Europy poznali jego smak dopiero w XVI wieku dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym po Dalekim Wschodzie. Hindusi uważają mango za symbol boskich posłańców, którzy żywią się zapachem z kwiatów i drzew oraz bogini Lakszmi, mającej zapewniać wszelkie powodzenie. Obecnie mango jest uprawiane na wszystkich kontynentach w ponad 1000 gatunkach. Jeden owoc może ważyć nawet pół kilograma, a drzewa na którym rośnie mango, osiągają do 30 metrów.

Zobacz film: "Przepis na mango lassi z dynią"

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować
8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować [9 zdjęć]

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi....

zobacz galerię

2. Mango – źródło witamin

Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Jest też bogatym źródłem błonnika – w 100 g tego owocu znajdziemy go aż 1,7 g.

3. Mango – właściwości zdrowotne

Antyoksydanty obecne w mango mają przede wszystkim za zadanie walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki temu mogą nie tylko hamować procesy starzenia się skóry, ale także walczyć z rozwojem komórek nowotworowych w organizmie. Amerykańscy naukowcy odkryli, że składniki mango hamują rozwój raka okrężnicy i raka piersi. Udowodniono, że polifenole pochodzące z mango nie tylko powodują śmierć komórek nowotworowych, ale także chronią komórki zdrowe i zapobiegają ich niszczeniu.

Chociaż mango zawiera stosunkowo dużo cukrów, ponieważ w 100 g tego owocu znajdziemy aż 15 g węglowodanów, to naukowcy stwierdzili, że może mieć to korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Według Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej wpływ mango na obniżenie poziomu cukru we krwi może dać nadzieję osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Badania te jednak nie są w pełni potwierdzone, dlatego ze względu na zawartość cukrów prostych w mango diabetycy powinni spożywać je z umiarem. Według badaczy, jedzenie mango może też obniżyć u chorych poziom insulinooporności oraz korzystnie wpłynąć na tolerancję glukozy.

Zawartość błonnika w mango sprawia, że staje się ono obowiązkowym produktem w menu wszystkich tych, którzy stosują diety odchudzające i chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. Mango zapewnia więc uczucie sytości na długo i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik wpływa też na niski poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu dba o zdrowie układu krążenia. Naczynia krwionośne niezapychane złogami cholesterolu mogą swobodnie transportować krew po całym organizmie, nie doprowadzając do powstawania miażdżycy i chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Zawartość witaminy C w mango wpływa nie tylko na podniesienie odporności organizmu, szczególnie w czasie większej liczby zachorowań, ale wpływa też na wchłanianie się żelaza do organizmu. Mango jest polecane więc w terapii anemii oraz dla kobiet w ciąży z niedoborem żelaza.

4. Mango – zastosowanie w kosmetyce

W wielu kosmetykach możemy znaleźć oleje i ekstrakty z mango. Dzięki właściwościom nawilżającym i odmładzającym znajdują swoje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej, wrażliwej oraz dojrzałej. Znajdziemy je także w balsamach i masłach do ciała, których zadaniem jest nawilżenie i odżywienie mocno wysuszonej oraz zniszczonej skóry. Mango to nie tylko składnik balsamów i kremów, ale także szamponów i odżywek do włosów. Jego zawartość zapewnia miękkość, połysk i nawilżenie włosów. Olej z mango warto też wcierać w paznokcie – wzmocni je, odżywi oraz zniweluje ich łamanie i rozdwajanie.

5. Mango – zastosowanie w kuchni

Pomarańczowy miąższ mango doskonale nadaje się do jedzenia zarówno samodzielnie, jak i w obecności innych owoców. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej ekstrawaganckie będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Dzięki kremowej konsystencji doskonale nadaje się do przygotowania domowego smoothie. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

6. Mango – jak wybrać najlepszy owoc?

Wybór idealnego owocu mango powinniśmy rozpocząć od obejrzenia jego skórki. Powinna mieć przede wszystkim trzy kolory: zielony, żółty i czerwony. Zbyt zielony owoc okaże się niedojrzały, a zbyt czerwony będzie już przejrzały. Na skórce nie powinno być też żadnych plam i przebarwień. Zwróćmy też uwagę na twardość owocu – idealne do jedzenia mango powinno lekko uginać się pod naciskiem palca. Oprócz tego warto je powąchać. Dojrzałe, ale nieprzejrzałe mango będzie przyjemnie pachniało w okolicach szypułki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!