Mango – pochodzenie, właściwości, witaminy, zastosowanie w kosmetyce i w kuchni

Mango to tropikalny owoc, który coraz częściej pojawia się na stołach Polaków. Chętnie dodajemy go do owocowej sałatki, ciasta czy zalewamy galaretką. Cenimy jego charakterystyczny smak, nie zdając sobie sprawy z korzyści, które niesie dla naszego zdrowia i urody.

Mango – historia i pochodzenie

Za ojczyznę mango uznaje się Indie, gdzie owoc ten jest znany już od prawie 5 tysięcy lat i powszechnie nazywany „owocem bogów”. Mieszkańcy Europy poznali jego smak dopiero w XVI wieku dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym po Dalekim Wschodzie. Hindusi uważają mango za symbol boskich posłańców, którzy żywią się zapachem z kwiatów i drzew oraz bogini Lakszmi, mającej zapewniać wszelkie powodzenie. Obecnie mango jest uprawiane na wszystkich kontynentach w ponad 1000 gatunkach. Jeden owoc może ważyć nawet pół kilograma, a drzewa na którym rośnie mango, osiągają do 30 metrów.

Polecane wideo:

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które z nich warto jeść nie tylko...

Mango – źródło witamin

Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Jest też bogatym źródłem błonnika – w 100 g tego owocu znajdziemy go aż 1,7 g.

Mango – właściwości zdrowotne

Antyoksydanty obecne w mango mają przede wszystkim za zadanie walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki temu mogą nie tylko hamować procesy starzenia się skóry, ale także walczyć z rozwojem komórek nowotworowych w organizmie. Amerykańscy naukowcy odkryli, że składniki mango hamują rozwój raka okrężnicy i raka piersi. Udowodniono, że polifenole pochodzące z mango nie tylko powodują śmierć komórek nowotworowych, ale także chronią komórki zdrowe i zapobiegają ich niszczeniu.

Chociaż mango zawiera stosunkowo dużo cukrów, ponieważ w 100 g tego owocu znajdziemy aż 15 g węglowodanów, to naukowcy stwierdzili, że może mieć to korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Według Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej wpływ mango na obniżenie poziomu cukru we krwi może dać nadzieję osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Badania te jednak nie są w pełni potwierdzone, dlatego ze względu na zawartość cukrów prostych w mango diabetycy powinni spożywać je z umiarem. Według badaczy, jedzenie mango może też obniżyć u chorych poziom insulinooporności oraz korzystnie wpłynąć na tolerancję glukozy.

Zawartość błonnika w mango sprawia, że staje się ono obowiązkowym produktem w menu wszystkich tych, którzy stosują diety odchudzające i chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. Mango zapewnia więc uczucie sytości na długo i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik wpływa też na niski poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu dba o zdrowie układu krążenia. Naczynia krwionośne niezapychane złogami cholesterolu mogą swobodnie transportować krew po całym organizmie, nie doprowadzając do powstawania miażdżycy i chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Zawartość witaminy C w mango wpływa nie tylko na podniesienie odporności organizmu, szczególnie w czasie większej liczby zachorowań, ale wpływa też na wchłanianie się żelaza do organizmu. Mango jest polecane więc w terapii anemii oraz dla kobiet w ciąży z niedoborem żelaza.

Mango – zastosowanie w kosmetyce

W wielu kosmetykach możemy znaleźć oleje i ekstrakty z mango. Dzięki właściwościom nawilżającym i odmładzającym znajdują swoje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej, wrażliwej oraz dojrzałej. Znajdziemy je także w balsamach i masłach do ciała, których zadaniem jest nawilżenie i odżywienie mocno wysuszonej oraz zniszczonej skóry. Mango to nie tylko składnik balsamów i kremów, ale także szamponów i odżywek do włosów. Jego zawartość zapewnia miękkość, połysk i nawilżenie włosów. Olej z mango warto też wcierać w paznokcie – wzmocni je, odżywi oraz zniweluje ich łamanie i rozdwajanie.

Mango – zastosowanie w kuchni

Pomarańczowy miąższ mango doskonale nadaje się do jedzenia zarówno samodzielnie, jak i w obecności innych owoców. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej ekstrawaganckie będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Dzięki kremowej konsystencji doskonale nadaje się do przygotowania domowego smoothie. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

Mango – jak wybrać najlepszy owoc?

Wybór idealnego owocu mango powinniśmy rozpocząć od obejrzenia jego skórki. Powinna mieć przede wszystkim trzy kolory: zielony, żółty i czerwony. Zbyt zielony owoc okaże się niedojrzały, a zbyt czerwony będzie już przejrzały. Na skórce nie powinno być też żadnych plam i przebarwień. Zwróćmy też uwagę na twardość owocu – idealne do jedzenia mango powinno lekko uginać się pod naciskiem palca. Oprócz tego warto je powąchać. Dojrzałe, ale nieprzejrzałe mango będzie przyjemnie pachniało w okolicach szypułki.

Komentarze (25)
~Alicja
~Alicja ponad rok temu

Zawsze po zjedzeniu mango,robię maseczkę na twarz( skórki po owocu wcieram i pozostawiam do zaschnięcia) na ok/ 25-30 minut. Zasycha na maskę.Polecam paniom.Zmywam póżniej ciepłą wodą. Jest rewelacyjna:))))

Odpowiedz
~Kalafior
~Kalafior ponad rok temu

Jeść trzeba wszystko ale małe ilości i dużo ruchu!!! Wtedy się schudnie bez boleści brzucha, ze zdrowym żołądkiem, bez wypadających włosów, bez łamiących się paznokci i bez kruszących się zębów.

Odpowiedz
~Kawka z rogalikiem
~Kawka z rogalikiem ponad rok temu

Każdy człowiek lepiej się czuje po lekkim jedzeniu typu owoce, kanapki, gotowane warzywa (oby tylko nic smażonego!), i nie musi to być mango, może być i banan, jabłko, pomarańcza, grejpfrut, brzoskwinia, nektarynka, sałatki.... Itp

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały - podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie. Kakaowiec właściwy (...) są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz....

Owoce

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Bananowe zdrowie Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów. Wzrost mięśni Jeśli po treningu czujesz, że twoje mięśnie są obolałe lub ich wzrost nie jest zadowalający,...

Owoce

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Dlaczego warto jeść tangerynki?

owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę i charakterystyczne wydłużenie z jednej (...) , ale również ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Przeciw wolnym rodnikom...

Owoce

Marakuja - egzotyczny dar natury

Marakuja - egzotyczny dar natury

, ale również właściwości zdrowotne. Okazuje się, że niepozorne owoce o fioletowej lub żółtej skórce skrywają moc leczniczych składników. Ochrona (...) przed chorobami Owoce passiflory zawierają wiele substancji,...

Owoce

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach. Normalizacja pH Jeśli dieta bogata jest...

Owoce

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

od stuleci wykorzystuje się korę oraz owoce tej rośliny. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia substancji. Nazywa się ją często "lekiem kobiecym (...) i dwunastnicy. Naturalny lek na przeziębienie Ciemnoczerwone owoce...

Owoce

Ananas - jak wpływa na zdrowie?

Ananas - jak wpływa na zdrowie?

Przebojem na salony Ananas to owoc niemalże magiczny. Pięknie wygląda, zachwyca zapachem, a tego, kto go skosztuje smakiem i aromatem przenosi w odległe rejony Karaibów. Jego obecność na naszych stołach zawdzięczamy podkomorzemu Stanisławowi Poniatowskiemu,...

Owoce

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

górzystych. Te rosnące na dużych, rozgałęzionych drzewach owoce z przypominającą łuskę skórką uchodzą za prawdziwy przysmak kuchni łacińskiej. To produkt

Owoce

Owoce w diecie

Owoce w diecie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach, zagwarantujemy organizmowi dużą dawkę witamin i antyoksydantów.

Owoce

Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu

Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu

potrawą. Wiemy jednak, że zawdzięczamy go Łemkom, którzy niegdyś każdego lata zbierali i suszyli owoce, by cieszyć się smakiem przygotowywanych naparów (...) . Najlepiej, abyśmy owoce na susz przygotowali sami. Wymaga...