Mango – pochodzenie, właściwości, witaminy, zastosowanie w kosmetyce i w kuchni

Mango to tropikalny owoc, który coraz częściej pojawia się na stołach Polaków. Chętnie dodajemy go do owocowej sałatki, ciasta czy zalewamy galaretką. Cenimy jego charakterystyczny smak, nie zdając sobie sprawy z korzyści, które niesie dla naszego zdrowia i urody.

Mango – historia i pochodzenie

Za ojczyznę mango uznaje się Indie, gdzie owoc ten jest znany już od prawie 5 tysięcy lat i powszechnie nazywany „owocem bogów”. Mieszkańcy Europy poznali jego smak dopiero w XVI wieku dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym po Dalekim Wschodzie. Hindusi uważają mango za symbol boskich posłańców, którzy żywią się zapachem z kwiatów i drzew oraz bogini Lakszmi, mającej zapewniać wszelkie powodzenie. Obecnie mango jest uprawiane na wszystkich kontynentach w ponad 1000 gatunkach. Jeden owoc może ważyć nawet pół kilograma, a drzewa na którym rośnie mango, osiągają do 30 metrów.

Polecane wideo:

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które z nich warto jeść nie tylko...

Mango – źródło witamin

Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Jest też bogatym źródłem błonnika – w 100 g tego owocu znajdziemy go aż 1,7 g.

Mango – właściwości zdrowotne

Antyoksydanty obecne w mango mają przede wszystkim za zadanie walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki temu mogą nie tylko hamować procesy starzenia się skóry, ale także walczyć z rozwojem komórek nowotworowych w organizmie. Amerykańscy naukowcy odkryli, że składniki mango hamują rozwój raka okrężnicy i raka piersi. Udowodniono, że polifenole pochodzące z mango nie tylko powodują śmierć komórek nowotworowych, ale także chronią komórki zdrowe i zapobiegają ich niszczeniu.

Chociaż mango zawiera stosunkowo dużo cukrów, ponieważ w 100 g tego owocu znajdziemy aż 15 g węglowodanów, to naukowcy stwierdzili, że może mieć to korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Według Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej wpływ mango na obniżenie poziomu cukru we krwi może dać nadzieję osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Badania te jednak nie są w pełni potwierdzone, dlatego ze względu na zawartość cukrów prostych w mango diabetycy powinni spożywać je z umiarem. Według badaczy, jedzenie mango może też obniżyć u chorych poziom insulinooporności oraz korzystnie wpłynąć na tolerancję glukozy.

Zawartość błonnika w mango sprawia, że staje się ono obowiązkowym produktem w menu wszystkich tych, którzy stosują diety odchudzające i chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. Mango zapewnia więc uczucie sytości na długo i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik wpływa też na niski poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu dba o zdrowie układu krążenia. Naczynia krwionośne niezapychane złogami cholesterolu mogą swobodnie transportować krew po całym organizmie, nie doprowadzając do powstawania miażdżycy i chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Zawartość witaminy C w mango wpływa nie tylko na podniesienie odporności organizmu, szczególnie w czasie większej liczby zachorowań, ale wpływa też na wchłanianie się żelaza do organizmu. Mango jest polecane więc w terapii anemii oraz dla kobiet w ciąży z niedoborem żelaza.

Mango – zastosowanie w kosmetyce

W wielu kosmetykach możemy znaleźć oleje i ekstrakty z mango. Dzięki właściwościom nawilżającym i odmładzającym znajdują swoje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej, wrażliwej oraz dojrzałej. Znajdziemy je także w balsamach i masłach do ciała, których zadaniem jest nawilżenie i odżywienie mocno wysuszonej oraz zniszczonej skóry. Mango to nie tylko składnik balsamów i kremów, ale także szamponów i odżywek do włosów. Jego zawartość zapewnia miękkość, połysk i nawilżenie włosów. Olej z mango warto też wcierać w paznokcie – wzmocni je, odżywi oraz zniweluje ich łamanie i rozdwajanie.

Mango – zastosowanie w kuchni

Pomarańczowy miąższ mango doskonale nadaje się do jedzenia zarówno samodzielnie, jak i w obecności innych owoców. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej ekstrawaganckie będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Dzięki kremowej konsystencji doskonale nadaje się do przygotowania domowego smoothie. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

Mango – jak wybrać najlepszy owoc?

Wybór idealnego owocu mango powinniśmy rozpocząć od obejrzenia jego skórki. Powinna mieć przede wszystkim trzy kolory: zielony, żółty i czerwony. Zbyt zielony owoc okaże się niedojrzały, a zbyt czerwony będzie już przejrzały. Na skórce nie powinno być też żadnych plam i przebarwień. Zwróćmy też uwagę na twardość owocu – idealne do jedzenia mango powinno lekko uginać się pod naciskiem palca. Oprócz tego warto je powąchać. Dojrzałe, ale nieprzejrzałe mango będzie przyjemnie pachniało w okolicach szypułki.

Komentarze (25)
~Alicja
~Alicja ponad rok temu

Zawsze po zjedzeniu mango,robię maseczkę na twarz( skórki po owocu wcieram i pozostawiam do zaschnięcia) na ok/ 25-30 minut. Zasycha na maskę.Polecam paniom.Zmywam póżniej ciepłą wodą. Jest rewelacyjna:))))

Odpowiedz
~Kalafior
~Kalafior ponad rok temu

Jeść trzeba wszystko ale małe ilości i dużo ruchu!!! Wtedy się schudnie bez boleści brzucha, ze zdrowym żołądkiem, bez wypadających włosów, bez łamiących się paznokci i bez kruszących się zębów.

Odpowiedz
~Kawka z rogalikiem
~Kawka z rogalikiem ponad rok temu

Każdy człowiek lepiej się czuje po lekkim jedzeniu typu owoce, kanapki, gotowane warzywa (oby tylko nic smażonego!), i nie musi to być mango, może być i banan, jabłko, pomarańcza, grejpfrut, brzoskwinia, nektarynka, sałatki.... Itp

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1
Artykuły Owoce
Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) starzenie komórek. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia również, że owoce...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce,...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...