Kiwi - właściwości, smak, zastosowanie. Alergia na kiwi

Kiwi to owoce znane są ze swoich unikatowych właściwości. Kiwi to owoce, które powinniśmy spożywać regularnie ze względu na to, że zawierają one bardzo dużo składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi. Kiwi są owocami popularnymi, zdrowymi oraz smacznymi. Jaka jest wartość kaloryczna kiwi?

Zobacz film: "Odżywiaj się zdrowo i jedz kiwi"

spis treści

1. Kiwi - charakterystyka

Kiwi to owoc aktinidii, nazywany jest też chińskim agrestem. Spośród ponad 50 odmian aktinidii najczęściej uprawia się aktinidię chińską i aktinidię smakowitą. Owoce kiwi stały się popularne po 1904 roku w wyniku rozwoju ich uprawy w Nowej Zelandii. Stamtąd właśnie trafiły do oferty handlowej. Od lat 70. XX wieku owoce kiwi są popularne w różnych częściach świata, w tym w Polsce.

2. Kiwi - wygląd owocu

Owoc kiwi jest jagodą. Najpopularniejsze odmiany mają cienką skórkę pokrytą gęstym kutnerem. Miąższ owocu jest soczysty i galaretowaty. W centralnej części znajdują się ułożone promieniście liczne czarne lub brązowe nasionka. W zależności od odmiany miąższ ma kolor zielony lub żółtawy. Zdarzają się również odmiany o miąższu czerwonawym.

Owoce kiwi mogą być przechowywane nawet do 6 miesięcy. Nie tracą przez ten czas swoich walorów smakowych i odżywczych.

3. Kiwi - właściwości

Kiwi od początku swojej popularności w Europie nazywane było owocem zdrowia. Kiwi niezwykle bogate jest przede wszystkim w witaminę C, dzięki czemu jest to owoc zapobiegający grypie i przeziębieniom i innym schorzeniom mogącym wynikać z niedoboru tej witaminy.

Kiwi ma właściwości obniżające ciśnienie, ze względu na wysoką zawartość potasu. Osoby spożywające 3 średniej wielkości owoce kiwi dziennie, charakteryzowały się ciśnieniem skurczowym mniejszym o średnio 3,6 mmHg.

W 100 gramów kiwi znajdziemy aż 312 miligramów potasu, co skutecznie obniży nasze ciśnienie i zapobiegnie wielu chorobom układu krwionośnego.

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka
7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka [8 zdjęć]

Błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe) to jeden ze złożonych węglowodanów. Nie jest on trawiony w układzie...

zobacz galerię

Indeks glikemiczny kiwi wynosi 50, więc owoc ten może być spożywany przez cukrzyków w umiarkowanych ilościach, czyli najwyżej 200 gramów owocu na dobę. W 100 gramach kiwi znajdziemy 3 gramy błonnika, 15 gramów węglowodanów, w tym 9 gramów cukrów prostych, oraz wiele witamin i składników mineralnych.

3.1. Kiwi - na odchudzanie

Kiwi to owoc niskokaloryczny, zawierający około 61 kalorii na każde sto gramów. Dzięki temu, kiwi może być elementem diety dla osób odchudzających się, a nawet, jak twierdzi wielu lekarzy, powinno się w niej znajdować.

Błonnik zawarty w owocach kiwi sprawia, że nasz metabolizm szybciej działa, a perystaltyka jelit jest usprawniona.

Owoc kiwi pomoże nam również uporać się z zaparciami. Kalorie w kiwi są na niskim poziomie, dlatego jest to idealna przekąska dla osób odchudzających. Kiwi nie zawiera naturalnie dużej ilości cukrów.

3.2. Kiwi - profilaktyka antynowotworowa

Według specjalistów ds. żywienia z Rowett Research Institute codziennie jedzenie kiwi może chronić DNA przed uszkodzeniami, które prowadzą do rozwoju nowotworów. Według ekspertów owoce kiwi mogą też wspomagać naprawę uszkodzonego DNA. W badaniach wykryto również substancje znajdujące się w owocach kiwi, które mogą niszczyć komórki nowotworowe raka jamy ustnej.

W profilaktyce antynowotworowej szczególnie polecana jest odmiana kiwi o czerwonym miąższu. Zawiera ona antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami. Oprócz działania antynowotworowego, antocyjany wykazują też działanie ochronne na serce.

3.3. Kiwi - dla zdrowych oczu

Kiwi jest bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny, która ma korzystny wpływ na ochronę wzroku. Te dwie substancje chronią przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

3.4. Kiwi - zdrowa skóra i paznokcie

Owoce kiwi są też dobrym źródłem cynku, który ma korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Kiwi powinni też spożywać mężczyźni - cynk zwiększa u nich produkcję testosteronu.

3.5. Kiwi - dla kobiet w ciąży

W owocach kiwi znajdziemy również kwas foliowy. 100 g owoców pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Kwas foliowy jest szczególnie ważny podczas ciąży. Zapobiega wadom rozwojowym dziecka.

4. Kiwi - na stres

Dwa owoce kiwi dostarczają 30 mg magnezu. Pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Magnez zawarty w kiwi usprawnia pracę szarych komórek, zmniejsza pobudliwość, działa odprężająco na organizm. Wspomaga także pamięć i procesy myślowe.

5. Kiwi - jak kupować?

Powinniśmy zawsze kupować świeże kiwi, co można poznać sprawdzając je dotykiem. Jeśli kiwi jest dojrzałe i świeże, jego skóra będzie lekko ustępować pod naszym dotykiem. W innym wypadku możemy poczekać, aż kiwi dojrzeje, trzymając je na przykład w papierowej torbie.

Charakterystyczny smak kiwi powoduje, że często, chcąc je spożyć, dodajemy do niego cukier lubi inne dodatki.

Dodanie cukru może sprawić, że charakterystyczny, kwaśny smak kiwi będzie nieco lepiej przyswajalny, jednak w takim wypadku wartość energetyczna kiwi zwiększy się wielokrotnie. Kiwi powinniśmy smakować w surowej postaci, bez żadnych dodatków.

Po pewnym czasie z pewnością przyzwyczaimy się do smaku i będziemy mogli cieszyć się owocem, który jest prawdziwą bombą witamin, skłądników mineralnych i innych niezwykle ważnych dla naszego organizmu składników.

Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat

Pozostałe pytania na ten temat

Jeśli jednak mamy problem ze smakiem kiwi, a mimo to nie chcielibyśmy go eliminować ze swojej diety, zawsze możemy dodać kiwi do sałatki owocowej, gdzie osłodę stanowić będą inne owoce. Sałatka owocowa z kiwi może jednak być wysokokaloryczna, dlatego powinniśmy ją przygotować z niskokalorycznych owoców z dodatkiem jogurtu naturalnego.

6. Surowe zielone kiwi - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 180 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna 61,0 kcal 110 kcal
Białko 1,14 g 2,05 g
Węglowodany 14,66 g 26,4 g
Cukier 8,99 g 16,18 g
Błonnik 3,00 g 5,40 g
Tłuszcz 0,52 g 0,94 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,05 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,05 g 0,09 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,29 g 0,52 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 92,7 mg 167 mg

7. Kiwi - uczulenie

Kiwi jest silnym alergenem. Alergia na kiwi może objawiać się na różne sposoby, najczęściej jednak pojawia się jako zespół alergii jamy ustnej i powoduje świąd i obrzęk języka, gardła, jamy ustnej i ust.

Na kiwi muszą też uważać osoby, które mają uczulenie na lateks. Owoc kiwi może być przyczyną reakcji krzyżowej. O alergii krzyżowej mówimy, gdy u osoby uczulonej na dany alergen pojawiają się objawy uczulenia, mimo że nie miała styczności z tym konkretnym alergenem, ale z innym produktem, którego alergeny są zbliżone budową. Tak jest właśnie w przypadku lateksu i kiwi. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości owocu może wywołać reakcję alergiczną, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Kiwi krzyżowo reaguje także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, sezamem, makiem, melonem, brzoskwinią, papają, ananasem, jabłkiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.

8. Kiwi - wykorzystanie w kuchni

Kiwi samo w sobie stanowi pyszną przekąskę. Możemy je też dodawać do deserów, koktajli i sałatek owocowych. Ważne! Kiwi nie nadaje się do deserów zawierających galaretkę. Specyficzne enzymy znajdujące się w owocu powodują, że galaretka nie tężeje. Jeśli chcemy wykorzystać kiwi w deserze z galaretką, musimy wcześniej zanurzyć je na kilka chwil we wrzącej wodzie. Zdezaktywujemy w ten sposób enzymy i galaretka wylana na owoce stężeje. Co jeszcze można przygotować na bazie kiwi?

8.1. Koktajl z kiwi

Orzeźwiający koktajl, który dzięki swoim składnikom zapewnia nam dużą dawkę witaminy C i innych korzystnych składników odżywczych.

Do przygotowania koktajlu potrzebujemy 1 szklankę wody, 3 kiwi, świeże liście mięty, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, wodę gazowaną i 125 g cukru pudru.

W garnuszku umieszczamy szklankę wody i cukier puder. Podgrzewamy by cukier się rozpuścił. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy świeże liście mięty i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kiwi obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z przygotowaną wodą z miętą. Do zimnej mikstury dodajemy sok z cytryny.

Przelewamy syrop go dzbanka i uzupełniamy wodą gazowaną i lodem. Podajemy w wysokich szklankach, z dodatkiem plasterka kiwi.

8.2. Owsianka z kiwi i bananem

Owsianka z kiwi i bananem to świetny pomysł na pożywne drugie śniadanie. Przygotuj ¾ szklanki płatków owsianych górskich, 1,5 szklanki dowolnego mleka (może być mleko roślinne), ½ banana, 1 kiwi, ⅓ łyżeczki cynamonu i miód lub syrop klonowy do smaku.

Płatki owsiane przesyp do garnuszka z grubym dnem, zalej mlekiem, dodaj cynamon i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Uważaj żeby mleko nie wykipiało. Zdejmij garnek z ognia. Przelej owsiankę do miseczki i udekoruj obranymi ze skórki owocami. Całość możesz polać odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Kiwi - właściwości, smak, zastosowanie. Alergia na kiwi
Kiwi - właściwości, smak, zastosowanie. Alergia na kiwi (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy