Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Witam serdecznie. Lepszą mąką jest mąka żytnia. Niemniej jednak nie oznacza to że tej pierwszej należy się wystrzegać.
Witam.
Składniki których jest najwięcej w produkcie, są wymienione na etykiecie jako pierwsze. Jeśli nie na przeciwwskazań zdrowotnych, to zalecane jest spożywanie głównie ciemnego pieczywa pełnoziarnistego. Jest ono bogate w m.in błonniki, białko, sole mineralne i witaminy. Niepokojące są różnego typu próby zafałszowania rodzajów chleba np. chleb pszenny jest często barwiony karmelem i sugeruje, że jest chlebem razowym. Dodatek "polepszaczy smaku" może dawać chemiczny posmak. Kupowane pieczywo powinno być odpowiednio przyrumienione i wyrośnięte. Chleb zakalcowaty, przypalony, zanieczyszczony i zdeformowany jest mało wartościowy. Warto pamiętać, że w chlebach mieszanych zmniejsza się ilość wartościowej mąki żytniej.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ocena pieczywa bezglutenowego – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska