Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Marcelina Szulżycka

Jagody goji - właściwości, dawkowanie, przepisy, cena

Jagody goji mają wiele właściwości zdrowotnych.
Jagody goji mają wiele właściwości zdrowotnych. (Shutterstock)

Jagody goji, czyli owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity lub szkarłatny, rosną w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. Najczęściej w sklepach spotykamy je w formie suszonej. W niektórych sklepach dostępny jest też naturalny sok z jagód goji. Jakie składniki odżywcze i właściwości zdrowotne mają owoce goji? Gdzie można kupić jagody goji i ile kosztują? Ile można ich spożyć dziennie? W jaki sposób można je wykorzystać w kuchni?

spis treści

1. Charakterystyka jagody goji

Jagody goji pochodzą z Azji, duże uprawy znajdują się w Chinach, w okolicach Tybetu oraz w Mongolii. Uważa się, że ich nazwa pochodzi z obszaru Gojal, gdzie kolcowój chiński rósł szczególnie dobrze. Inne nazwy tego produktu to owoce życia i witalne jagody.

Brytyjczycy i Amerykanie określają je jako wilcze jagody. W Polsce ta nazwa zarezerwowana jest dla trującej rośliny i warto unikać tego stwierdzenia. Jagody goji są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods.

Zobacz film: "Superfood w twoim ogrodzie"

2. Właściwości odżywcze jagód goji

Jagody goji zawierają wiele składników odżywczych. W jagodach goji znajdziemy witaminy, minerały i 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. W dodatku jagody Goji zawierają:

  • żelazo,
  • wapń,
  • cynk,
  • miedź,
  • fosfor,
  • selen,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • beta-karoten,
  • kwasy tłuszczowe,
  • błonnik.

Udowodniono występowanie wszystkich tych drogocennych składników w jagodach goji, ale istnieją różnice w ich ilości.

3. Jagody goji a witamina C

Niemalże każde źródło podaje inne informacje na ten temat. Niektórzy twierdzą, że w 100 gramach suszonych owoców jest jej 2500 mg. W świeżych natomiast 148 mg.

Inni twierdzą, że w suszonych jagodach są śladowe ilości witaminy C. Można też znaleźć stwierdzenia, że ilość witaminy C nie przekracza 20 mg. W jednej papryce jest 90 mg tej witaminy.

4. Właściwości zdrowotne jagód goji

Jagody goji są znane w chińskiej medycynie od stuleci, ale w Polsce dopiero niedawno zaczęto stosować te owoce w formie suplementów diety. W Chinach znana jest legenda o człowieku, który codziennie jadł owoce goji i przeżył 252 lata.

4.1. Jagody goji - wpływ na oczy

Udowodniono , że właściwości jagód goji korzystnie wpływają na wzrok. Zeaksantyna zawarta w składzie chroni oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła i promieniowania UV. Luteina natomiast poprawia komfort widzenia, a także zmniejsza ryzyko powstania zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna mają także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników.

4.2. Jagody goji - wpływ na wątrobę

Owoce goji oczyszczają wątrobę z toksyn i usprawniają proces trawienia. Naukowcy przeprowadzili badanie na myszach, które ujawniło że jagody goji ze względu na kompleks polisacharydowy zatrzymują oksydacyjne uszkodzenia wątroby, za które odpowiada dieta wysokotłuszczowa.

4.3. Jagody goji - wpływ na serce i cholesterol

Obecny w składzie cyperon pozytywnie oddziałuje na pracę serca i zapobiega chorobom tego narządu. Jagody goji zawierają β-sitosterol i kompleks LBP, co pozwala na zmniejszenie ilości triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL. Jednocześnie są odpowiedzialne za wzrost stężenia dobrego cholesterolu HDL.

4.4. Jagody goji a cukrzyca

Badania na zwierzętach udowodniły, że jagody goji wspomagają proliferację komórek trzustki i zwiększają przechwytywanie glukozy przez tkanki obwodowe.

Owoce goji zmniejszają też hiperglikemię u cukrzyków. Obecny jagodach kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza insulinooporność.

4.5. Jagody goji a nowotwór

Jednym z najcenniejszych składników jagód goji jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który stymuluje układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Badania udowodniły, że owoce goji hamują namnażanie komórek raka żołądka (MGC-803 i SGC-7901), raka okrężnicy (SW480 i Caco-2), a także komórek raka płuc.

Jagody goji hamują też rozwój nowotworu gruczołu krokowego i raka piersi o linii komórkowej MCF-7. Ponadto, doprowadzają do śmierci komórkowej wątrobiaka QGY7703 i białaczki HL-60.

4.6. Jagody goji - pozostałe właściwości

Owoce goji mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie pozytywnie działa na stan włosów i skóry. Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie.

Ponadto, jagody goji spowalniają proces starzenia i z tego względu są określone jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe i reumatyczne. Posiadają też błonnik pokarmowy, która ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości żołądkowe.

Owoce kolcowoju chińskiego są afrodyzjakiem i poprawiają potencję. Łagodzą też objawy menopauzy, dodają energii i siły.

Jedno jest pewne, 100 gramów suszonych owoców goji ma 370 kalorii. Ta ważna informacja jest często pomijana, by nie zniechęcić osób na diecie redukcyjnej.

ZOBACZ TAKŻE:

5. Gdzie można kupić jagody goji?

Jagody goji w Polsce najczęściej są dostępne jedynie w formie suszonej. Przypominają z wyglądu rodzynki i suszoną żurawinę. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie. Nie zawsze jednak jagody goji są dobrej jakości. Należy kupować te owoce, które się nie sklejają i nie rozwalają się na papkę.

Cena jagód goji to 35-45 złotych za 500 gramów. W ogródku można samodzielnie wyhodować jagody goji. Należy zasadzić kolcowój chiński i poczekać od trzech do pięciu lat na owoce. Są one znacznie słodsze ich ususzonej wersji.

Warto wiedzieć, że jagody goji są na tyle delikatne, że nie można ich zrywać dłońmi. Kontakt ze skórą sprawia, że ich barwa zmienia się z koralowej na czarną. Powinno się je strzepywać na przykład na rozłożoną miękką chustę.

6. Kiedy należy zachować ostrożność w dawkowaniu?

Skutki uboczne spożywania dużych ilości jagód goji nie zostały określone, ale nie należy się nimi objadać. Jedzenie dużych ilości tych owoców obniża poziom cukru we krwi. Może mieć miejsce również reakcja z lekami na cukrzycę, zakrzepicę i choroby układu krążenia.

Szczególną ostrożność w spożywaniu jagód goji zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Dzienna dawka jagód goji nie powinna przekraczać 15 gramów. Natomiast sok z owoców goji można przyjmować w ilości 50 ml na dobę u dorosłych i 25 ml u dzieci.

Ważne, by sok był naturalny, bez dodatku barwników, aromatów, cukru i konserwantów. Warto dokładnie przeczytać informacje zawarte na etykiecie.

7. Różne sposoby na zastosowanie w kuchni

Jagody goji w smaku przypominają żurawinę, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Można w nich wyczuć pomidorowo-ziołowy posmak. Owoce goji można jeść na surowo, natomiast suszone idealnie komponują się z jogurtami, owsiankami, zupami i potrawami z ryżem. Można je traktować jako zamiennik rodzynek w ciastach i batonikach.

Z jagód wytwarza się również nalewki, wina, soki oraz suplementy w formie proszku lub tabletek. Z gotowanych owoców goji można przygotować herbatę, połączyć je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.

8. Ciekawe przepisy

Jagody goi ze względu na drogocenne właściwości warto wykorzystywać w kuchni. Z ich udziałem można stworzyć wiele pysznych dań, które na długo utkwią w pamięci gości. Nie trzeba ich wcześniej namaczać w wodzie ani wykonać żadnych specjalnych czynności.

8.1. Napój z jagodami goji - przepis

Składniki:

  • wrząca woda,
  • dwie łyżeczki jagód goji,
  • imbir,
  • pół cytryny.

Przygotowanie:

Do filiżanki lub kubka wsypujemy jagody goi, kilka kawałków imbiru i wlewamy sok z połowy cytryny. Zalewamy całość gorącą wodą i mieszamy.

8.2. Kulki owsiane z jagodami goji - przepis

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 50 g otrębów owsianych,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 50 g jagód goji,
  • 50 g obranych i posiekanych pistacji,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 150 ml kefiru.

Przygotowanie:

Do miski przekładamy wszystkie składniki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie masa powinna być kleista i łatwa do uformowania. Jeżeli jednak będzie za sucha warto dodać trochę kefiru, a jeśli za rzadka - płatków lub otrębów owsianych.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy tworzymy kulki, przypominające wielkością orzecha włoskiego i układamy je na papierze w niewielkich odstępach. Pieczemy je 15-20 minut.

8.3. Sezamki z jagodami goji - przepis

Składniki:

  • 300 g sezamu,
  • 70 g jagód goji,
  • 250 ml miodu,
  • 2 krople zapachu waniliowego,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Na blacie kładziemy papiery do pieczenia. Na suchej patelni prażymy sezam do momentu aż się zarumieni, często mieszając. Do garnka wlewamy miód i gotujemy kilka minut, aż na jego powierzchni zaczną się tworzyć duże, bezbarwne pęcherzyki.

Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zapach waniliowy, masło, sezam i jagody goji. Mieszamy energicznie i wylewamy na przygotowany wcześniej papier do pieczenia.

Przykrywamy drugim arkuszem od góry i wałkujemy do uzyskania preferowanej grubości. Zdejmujemy papier z góry, a sezam kroimy na dowolne kawałki.

8.4. Batony z masłem orzechowym i jagodami goji - przepis

Składniki:

  • 100 g migdałów,
  • 200 g suszonych daktyli,
  • 150 ml mleka kokosowego z puszki,
  • 150 g masła orzechowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 łyżki jagód goji.

Przygotowanie:

Migdały prażymy na suchej patelni do momentu aż lekko się zarumienią. Czekamy aż wystygną i mielimy je na gładki proszek za pomocą blendera. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok. Po chwili miksujemy mleko kokosowe, masło i odsączone daktyle.

Do masy dodajemy mąkę i kakao. Miksujemy dalej do uzyskania gładkiego kremu. Masę przekładamy do małej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kremu pokrywamy jagodami i migdałami. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a następnie kroimy na małe prostokąty.

8.5. Koktajl owocowy z jagodami goji - przepis

Składniki na 1 litr:

  • 3 mango,
  • ananas,
  • 3 banany,
  • 80 g jagód goji,
  • kilka listków świeżej mięty.

Przygotowanie:

Mango myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Ananasa również obieramy i kroimy. Do blendera przekładamy wszystkie składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami goji.

8.6. Sałatka z soczewicą i jagodami goji - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 0,5 szklanki suszonych jagód goji,
  • 0,5 szklanki suszonych śliwek,
  • 0,25 szklanki kaparów,
  • 0,5 szklanki ulubionych orzechów.
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • kolendra.

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę według przepisu na opakowaniu, ważne by się nie rozgotowała. Dokładanie płuczemy je zimną wodą i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a śliwki dzielimy na ćwiartki. Jagody goji płuczemy gorącą wodą i odsądzamy.

Kapary również odciskamy z nadmiaru płynu. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy kilka minut na suchej patelni. W misce mieszamy cebulę, soczewicę, jagody, śliwki, kapary oraz orzechy.

Do osobnego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, dodajemy ostrą musztardę oraz przyprawy w dowolnej ilości. Dokładnie mieszamy i całość wylewamy na soczewicę połączoną z innymi produktami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

9. Przepis na nalewkę z jagód goji

Składniki:

  • 1 szklanka jagód goji,
  • 1 litr wódki 40%,
  • 4-6 łyżek miodu.

Przygotowanie:

Jagody wsypujemy do dużego słoika i zalewamy 40% wódką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa miesiące. Bardzo ważne by codziennie wstrząsnąć słoikiem. Po upływie 60 dni przecedzamy nalewkę, dodajemy 4 lub 6 łyżek miodu, mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka wspaniale smakuje dodana do herbaty.

10. Kalorie i wartości odżywcze suszonych jagód goji

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (5 łyżek)
Wartość energetyczna 349 kcal 97,7 kcal
Białko 14,26 g 3,99 g
Węglowodany 77,1 g 21,6 g
Cukier 45,6 g 12,77 g
Błonnik 13,00 g 3,64 g
Tłuszcz 0,39 g 0,11 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 48,4 mg 13,55 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze