Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam,
układając swój jadłospis powinieneś unikać produktów przetworzonych (np. zupki w proszku), słodkich przekąsek, słodkich napojów, potraw tłustych i smażonych, jeść regularnie co 3-4 godziny. Wybieraj chude mięso oraz nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Głównym źródłem energii w Twojej diecie powinny być węglowodany: ryż, kasze, pieczywo z pełnego przemiału. Dbaj, aby w każdym posiłku były obecne warzywa lub owoce. Pij 2 litry wody dziennie. Doskonale nawadnia organizm, a także pomoże oszukać głód.
Zapraszam do zapoznania się z krótkim artykułem na mojej stronie:
http://biziel.dobrydietetyk.pl/porady/ciekawostki/rzucasz-palenie-tyjesz/
Pozdrawiam,
Monika Biziel
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować, aby zwiększyć poziom dopaminy? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Czy w diecie lekkostrawnej można jeść jajka na miękko? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Ciągłe uczucie głodu po rzuceniu palenia – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Co jeść, aby zmniejszyć poziom potasu? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jaką dietę stosować, żeby obniżyć nadmiar białka w organizmie? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Co robić, by nie tyć po rzuceniu palenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta na poprawę nasienia – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Rzucenie palenia i odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jak schudnąć przy padaczce? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Preparat na odchudzanie - czy mogę go stosować? – odpowiada Mgr Maria Kreid