Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Witam,
układając swój jadłospis powinieneś unikać produktów przetworzonych (np. zupki w proszku), słodkich przekąsek, słodkich napojów, potraw tłustych i smażonych, jeść regularnie co 3-4 godziny. Wybieraj chude mięso oraz nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Głównym źródłem energii w Twojej diecie powinny być węglowodany: ryż, kasze, pieczywo z pełnego przemiału. Dbaj, aby w każdym posiłku były obecne warzywa lub owoce. Pij 2 litry wody dziennie. Doskonale nawadnia organizm, a także pomoże oszukać głód.

Zapraszam do zapoznania się z krótkim artykułem na mojej stronie:
http://biziel.dobrydietetyk.pl/porady/ciekawostki/rzucasz-palenie-tyjesz/

Pozdrawiam,
Monika Biziel

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty