Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam,
wskazane jest spożywanie pieczywa np. typu grakam lub orkisz drobno zmielonego, makaronu z mąki orkiszowej lub jęczmiennej, chudych wędlin np z indyka lub kurczaka, chudego twarożku, warzyw gotowanych lub ewentualnie sparzonych, potrawy gotowane na parze. Wszystko lekkie, spożywanie posiłków w spokoju, posiłki powinny być małe objętościowo, ale częste, nawet 5-6 w ciągu dnia.
Pozdrawiam

0

Witam,

w takim przypadku najważniejsze jest to, aby jeść bardzo małe ilości pożywienia co 1,5-2h. Na początku trzeba trzymać dietę łatwostrawną, a z czasem przechodzić na normostrawną.
Unikamy na chwilę obecną wszystkich cukrów prostych, a więc sacharozy, soków owocowych, syropów, kisieli, budyniów itd. Zrezygnowałabym też na jakiś czas z owoców.

Pozdrawiam
Ewa Ceborska

www.food-diet.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty