Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 4 4 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznacza wynik badania tarczycy u 31-latki?

Witam. Dostałam dzis wyniki na tarczyce ale jakos chyba nie pelne. Ft4 jest 8.5 (norma 7-14.8) Tsh basal 2.16 (norma 0.25-4.04) Thyreoglobulin 162 (norma <115) Tsh receptor Ak <0.30 (norma <1.75) Wyniki robione w niemczech. Dodam ze wyszedl mi tez niski cukier. Lekarz stwierdzil ze jest wszystko ok mimo ze mam podwyzszone Thyreoglobulin i mam objawy typu sennosc,nerwowość,wypadanie wlosow itp. Czy te podwyzszone Thyreoglobulin moze swiadczyc o zlej pracy tarczycy? Lekarz stwierdził ze za duzo jodu ale ja nie biore jodu ani nie sole duzo itp.
KOBIETA, 31 LAT 8 miesięcy temu

Hormony a zachowanie

Lek. Paweł Szadkowski
92 poziom zaufania

Wyniki są prawidłowe. Podwyższenie Tg nie jest jednoznaczne z chorobą tarczycy i może być podwyższone u zdrowych osób. Jeśli chodzi o pani objawy to sugeruję udać się do lekarza pierwszego kontaktu w celu zbadania i ewentualnie pokierowania dalszą diagonstyką.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy