Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 0 2 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają wyniki badań w 21 tygodniu ciąży?

Witam, jestem w ciąży obecnie 21 tydzień. Pierwsze badanie tsh dn.04.02.19r. wynik 3,48 mU/l- ginekolog przepisał euthyrox 25N i skierował do endokrynologa. Kolejne badania tsh- 0,595 mU/l, ft4- 20, 14 (norma 12-22), ft3- 5,92 (norma 3,1- 6,8 pmol/l). Następnie po zwiększeniu dawki euthyrox do 50 wyniki ft4- 20,79, ft-3- 5,56, p-ciała p/peroksydazie 12,4 IU/ml (norma <34), p-ciał. p/tyreoglubinie- <10 IU/ml (norma <115). Dalej zostało wykonane usg i po stwierdzeniu zmiany w lewym płacie 17x7 mm wykonano biopsję wynik- zmiana w lewym płacie tarczycy - obraz cytologiczny zmiany łagodnej jak w wolu guzkowym koloidowym, zwiększona dawka euthyrox do 68,5 wyniki: tsh- 0,108 (zakres 0,27-4,2), ft4- 14,37, ft3- 4,3- czy w takim przypadku decyzja endokrynologa o potrzebie zwiększenia dawki leku do 75 jest poprawna? Dodatkowo lekarz przepisał jodid 200. Ze względu na to, iż dodatkowo stosuję suplement przeznaczony dla kobiet w ciąży, który zawiera 150 jodu, to biorę go naprzemiennie z jodid, tak aby nie przekroczyć dawki. Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
KOBIETA, 31 LAT około miesiąca temu

Wstyd nie zapytać - ciąża bez opryszczki

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy