Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Dietę należy wzbogacić w takie produkty jak: orzechy, oleje roślinne (dodawane na zimno do gotowych potraw - nie tylko do sałatek ale też np. do zup). Polecam koktajle z jogurtu naturalnego z dodatkiem płatków owsianych, orzechów,miodu, kakao. Dobrze sprawdza się też mleko kokosowe jako baza do potraw kuchni orientalnej- sosów itp.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta na przytycie przy niedowadze? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Małe ilości tkanki tłuszczowej – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Czym mogłabym zastąpić nutridrinka, aby dostarczyć podobne wartości odżywcze? – odpowiada Magdalena Olszówka
- Jak radzić sobie z uzależnieniem od słodyczy? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jak szybko i skutecznie przytyć? – odpowiada Mgr Urszula Grzywacz
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Stosowanie środków wspomagających przybranie na wadze – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czym zastąpić słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak wzmocnić apetyt u 18-latka? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jakie są skuteczne sposoby na przytycie? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec