Jak się odżywiać, aby rozsądnie zrzucić 10 kg?

Witam. Mam 18 lat, ok 10 kg nadwagi i bardzo chcialabym sie dowiedziec do jakich zalecen sie stosowac oraz w co wzbogacic swoje odzywianie, zeby rozsodnie zrzucic zbedne kilogramy.
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Czemu nie możemy schudnąć?

Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.

Trwałe sukcesy w odchudzaniu gwarantuje jedynie zmiana nawyków żywieniowych, czyli:

- regularne jedzenie 4-5 posiłków dziennie, ostatni posiłek około 19:00
- zamiana białego pieczywa na pełnoziarniste
- zamiana zwykłego makaronu na pełnoziarnisty
- zamiana białego ryżu na brązowy
- zamiana ziemniaków na kasze, ryż brązowy
- zamiana słodyczy na owoce i orzechy
- spożywanie dużej ilości warzyw
- picie 1,5-3 litrów wody dziennie
- kilka dni w tygodniu zamiana mięsa na ryby lub rośliny strączkowe
- unikanie wędlin, fast food'ów, produktów wysokoprzetworzonych

Proszę pamiętać również o aktywności fizycznej

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty