Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?
Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.
Dzień dobry,
Na czczo wyni kwskazuje na nieprawidłową glikemię na czczo - stan przedcukrzycowy. 2 h po teście miała Pani hipoglikemię , więc może być to hipoglikemie reaktywna. Jeśli w rodzinie u Pani ktoś chorował na cukrzycę, to takie sytuacje mogą poprzedzać wystąpienie cukrzycy. Proszę skontaktować się z diabetologiem, który dokładnie Panią zbada i wyda stosowne zalecenia. Będą konieczne dodatkowe badania z krwi.
Pozdrawiam serdecznie.
Marek Derkacz
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wyniki krzywej cukrowej – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Interpretacja krzywej cukrowej i insulinowej po obciążeniu glukozą – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Badanie krzywej cukrowej po spożyciu glukozy – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Jak prawidłowo interpretować wyniki krzywej cukrowej? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Badanie krzywej cukrowej i obciążenia glukozą – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Jak interpretować wyniki krzywej cukrowej i insulinowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka jest interpretacja krzywej cukrowej oraz insulinowej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wyniki krzywej cukrowej i badania insuliny – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jaka jest interpretacja badania krzywej cukrowej i insulinowej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Badanie krzywej cukrowej na czczo i po 2 godzinach – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
artykuły
Krzywa cukrowa
Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest
Hipoglikemia reaktywna - objawy, przyczyny i leczenie
Hipoglikemia reaktywna to niedocukrzenie, które po
Stężenie glukozy we krwi - normy, hipoglikemia, hiperglikemia, diagnostyka i monitorowanie
Stężenie glukozy odnosi się do ilości cukru w płyn