Witam..Mam przepukline przełyku i leczę się tabletkami. Mam problem ponieważ nie wiem co dokładnie mogę jeść - jeśli chodzi o pieczywo. Jedne źródła podają, że pszenne jest lekkostrawne a inne źródła odwrotnie. Dlatego mam ogromny problem. Wiem, że muszę jeść lekkostrawne pieczywa aby nie nasilać żołądka.. Proszę pilnie o pomoc co mam kupować za pieczywo i w jakich porcjach jeść. Dodatkowo napiszę, że muszę zgubić też zbędne kilogramy.
Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
Najbardziej łatwostrawnym pieczywem jest jasne, czerstwe pieczywo pszenne i suchary. Jeśli organizm toleruje dopuszczalne jest też pieczywo typu graham. Przy założeniu, że chce Pan zgubić kg nie zalecam jedzenia więcej jak 3 kromek pieczywa dziennie i to najlepiej w pierwszej połowie dnia.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie pieczywo mogę spożywać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jakie pieczywo jeść podczas antybiotykoterapii przeciwko H.Pylori? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jakie pieczywo mogę jeść po operacji? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakiego rodzaju pieczywo można jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Białe pieczywo a leczenie zapalenia żołądka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik