Atopowe zapalenie skóry i alergia

Witam. Od dziecka jestem alergikiem i leczę się na atopowe zapalenie skóry. W mojej diecie musiałam wykluczyć mnóstwo produktów np. jajka, mleko, gluten, orzechy i przede wszystkim ryby. Ostatnio słyszałam, że dobrze byłoby gdybym włączyła DHA, ale jestem uczulona na ryby. Mimo tego mogę brać te kapsułki? Czy jest możliwość, że będę na nie uczulona? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

istnieje mozliwość że będzie Pani uczulona ale moim zdaniem warto podjąć ryzyko i sprawdzić czy jest wysypka po zażyciu DHA. Jeżeli będą zmiany na skórze należy suplement wycofać z diety.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty