Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają się do dobrego stanu zdrowia. Jajko można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu łatwo uniknąć monotonii. Jajka na miękko, jajka faszerowane, omlet, jajecznica oraz jajka po wiedeńsku – to tylko jedne z wielu przykładów dań z jajami. Zdrowe jajka nieprędko się znudzą.

Polecane wideo:

Jajko - wartość odżywcza

Najprościej rzecz ujmując, jajko składa się z przezroczystej i ciągnącej się części – białka, oraz niewielkiego, okrągłego środka – żółtka. Jednak jajko (to najpopularniejsze – kurze) zawiera w sobie dużo składników: wody (prawie 75%), białka (ok. 13%), tłuszczu (w tym prawie 4% cennych tłuszczów nienasyconych) oraz węglowodanów. W jajkach znaleźć też można niektóre witaminy – A, D, E, K oraz B2 i B12. Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. To białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie pracowałyby tak wydajnie. Szczególnie istotne dla ochrony przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi substancje zawiera żółtko. Jest źródłem lecytyny, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych, a także luteiny, stanowiącej ochronę przed zgubnym promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok.

Jajko - jakie wybrać?

Na rynku dostępne są jaja różnego pochodzenia – kurze, gęsie, kacze, indycze, przepiórcze, a nawet strusie. Najczęściej wybieramy jaja kur, zwykle jednak nie mamy czasu lub ochoty sprawdzać ich stanu. A warto to robić, bo nie każde jajko jest równie smaczne. Sięgając po opakowanie, zawsze sprawdzajmy nie tylko to, czy jajka nie są zbite, ale też czy mają gładką powierzchnię skorupki i przy potrząśnięciu nie wydają dźwięku. Warto także zwrócić uwagę na oznaczenia na skorupce. W handlu detalicznym dostępne są kurze jaja klasy A. Na skorupce mają stemple z informacjami na temat systemu chowu, kodu państwa, w którym zostały wyhodowane oraz zakładu. Kod systemu hodowli odnosi się do sposobu, w jakim chowane są kury.

  • 0 – oznacza, że jaja pochodzą z produkcji ekologicznej,
  • 1 – dotyczy jaj z chowu na wolnym wybiegu,
  • 2 – to jaja z chowu ściółkowego,
  • 3 – odnosi się do jaj z chowu klatkowego.

Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie jaj o możliwie niskim kodzie systemu hodowli. Takie jaja są zdrowsze i bardziej wartościowe. Na oznakowaniu jest także informacja o kodzie państwa członkowskiego Unii Europejskiej. W przypadku Polski jest to PL. Z kolei oznaczenie zakładu składa się z:

  • kodu województwa,
  • kodu powiatu,
  • kodu zakresu działalności zakładu,
  • kodu firmy w danym powiecie.

Właściwe odżywianie warto wspomóc poprzez regularne spożywanie jaj. Wartości odżywcze jajka są godne uwagi. Jajko dostarcza nie tylko białka, ale i innych ważnych składników.

Komentarze (5)
~filmy kulinarne
~filmy kulinarne

Jaja na twardo-https://youtu.be/DT82Beuj7OE Jaja na miękko-https://youtu.be/eSCE2LP6V0o Jaja w galarecie-https://youtu.be/TQV7Sa5maPM Szybkie obieranie jaj-https://youtu.be/LfOXs2axM0Y Galaretki jaja-https://youtu.be/uQYv0yznZZM Kolorowe sosy do jaj-https://youtu.be/ih6Ib2V5aLE Domowy majonez do jaj-https://youtu.be/z91yqK6UEMs Jak rozpoznać swieże jaja-https://youtu.be/9NHUDD-9NU8 Jajka faszerowane-https://youtu.be/jxAQ2vybOI0 Jajka w koszulkach-https://youtu.be/hAI69lv9aYw

Odpowiedz
~nemo
~nemo

jajka nalezy jesc rozdzielnie tz zoltka np rano a bialko np wieczorem lub odwrotnie nigdy razem poniewaz w bialju jest substancja ktura niedopuszcza wchlaniania sie tego co w zoltku wiec mozemy zjesc piec jaj ale nic nie otrzymamy po za tem ze bedziemy syci...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Dlaczego warto jeść jajka?

Dlaczego warto jeść jajka?

O tym, że jajka są zdrowe, wiemy od dawna. Jednak w latach 70. ubiegłego wieku pojawiły się badania, które przekonywały, że zawierają zbyt dużo cholesterolu i należy je ograniczyć. Jak jest w rzeczywistości? Warto jeść jajka Światowa Organizacja...

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...

Nabiał

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Czym powinniśmy kierować się przy zakupie mleka roślinnego?

Zdrowe mleko roślinne Sojowe, migdałowe, ryżowe… Mleko roślinne cieszy się obecnie dużą popularnością. Jak podaje "Self Service Magazine", od 2011 roku ich sprzedaż wzrasta o 6 proc. rocznie. Nic dziwnego, mleko roślinne piją nie tylko weganie i osoby,...

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Prawdy i mity na temat masła Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy...

Nabiał

Jogurt waniliowy poprawia humor

Jogurt waniliowy poprawia humor

Badania reakcji emocjonalnej na spożywane produkty wykazały, że jogurt waniliowy może wyjątkowo korzystnie wpływać na humor. Obserwacje przeprowadził zespół złożony z przedstawicieli trzech podmiotów badawczych: Instytutu Badań Żywności i Badań Biotechnologicznych...

Nabiał

Jak zrobić jogurt

Jogurt należy do mlecznych napojów fermentowanych. Zawiera bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit, przeciwdziałają biegunkom oraz chronią przed zaparciami. Przygotowany domowym sposobem jogurt nie zawiera dodatków, barwników...