Owoce i warzywa a cukrzyca

Osoby cierpiące na cukrzycę powinny bardzo uważać na swoją dietę. Nawet jeśli spożywają zdrowe produkty, takie jak warzywa czy owoce, powinny zwracać na poziom cukru w nich zawarty.

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Jak najbardziej tak. Oczywiście nie należy zapominać o regularnym kontrolowaniu glikemii.

0

Witam serdecznie!
Błonnik daje uczucie sytości i wpływa na poprawę perystaltyki przewodu pokarmowego. Jednak spożywanie nadmiaru błonnika wiąże się z obniżeniem wchłaniania niektórych minerałów oraz biegunkami. Wobec błonnika również obowiązuje zasada spożywania z umiarem. Źródłem błonnika są produkty m.in z pełnego przemiału tj. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy oraz warzywa.
Po więcej porad dietetycznych zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty