Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Jedynym skutecznym sposobem na redukcję masy ciała jest deficyt kaloryczny. Nie ma znaczenia, czy kalorie będą pochodzić z pokarmów stałych, czy płynnych- ich nadmiar zawsze będzie powodować gromadzenie tkanki tłuszczowej. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo stosowania, takie mieszanki składają się zazwyczaj ze zbóż, roślinnych, bądź zwierzęcych źródeł białka i źródła tłuszczy. Można zastąpić nimi posiłek, jednak nie stanowią substytutu prawidłowej diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Olej roślinny a tłuszcz roślinny na etykietach produktów spożywczych – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Dieta dla 12-letniej córki – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Nadwaga u 6-letniego dziecka – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta odchudzająca dla 11-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, by utrzymać wagę? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Odchudzanie przy aktywności ruchowej – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Odchudzanie 12-latka na siłowni – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką dietę powinna mieć 12-latka? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Sposoby na przytycie dla 18-latki ważącej 48 kg przy 165 cm wzrostu – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Czy pomoże, jeśli się przestawię na jogurty naturalne, warzywa gotowane, owoce, wodę, zieloną i czerwoną herbatę? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna