Pytania do specjalistów
Pomoc W tym miejscu publikowane będą pytania wraz z odpowiedziami lekarzy i specjalistów.
X

Na Twoje pytanie czekają setki specjalistów!

Pytanie zadane:

Guzek dysplastyczny w piersi

Witam! Mam 23 lata. W badaniu USG wykryto mi jednego guzka o śr. 13mm, po roku średnica tego guzka wynosiła 17mm i dodatkowo wykryto nową zmianę o śr. 16mm. Wykonano mi biopsję i wynik był następujący: rozmaz amorfotyczny - cellulae suspectae absunt. Byłam z tym u lekarza, więc myślę, że to nic strasznego, skoro nie kazali mi tego usuwać. Po półtora roku zrobiłam znowu USG i wykryto mi kolejnego guzka. Opis badania: W SL: * zabrodawkowo zmiana ogniskowa lita o sr.16mm, bez cech niepokojących- FA? birads 3; * przybrodawkowo na godz.12 podobna echogeniczna zmiana ogniskowa o śr. 12mm; * na godzinie 11-12 przy poprzednich kolejna zmiana ogniskowa, hypoechogeniczna o śr. 12mm, dysplastyczna? birads 2

Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem jak mam rozumieć tą ostatnią, nową zmianę. Wcześniej nie kazali mi tego usuwać, ale z każdym rokiem w badaniu wykrywają mi nowego guzka i sama nie wiem co o tym myśleć. Czy te zmiany mogą być zmianami nowotworowymi? Czy je usunąć, czy będzie trzeba zrobić kolejny raz biopsję itd? A do lekarza szybko się nie dostanę. Dziękuję!

Odpowiedź udzielona:

Witam serdecznie!

W młodym wieku zachorowania na raka piersi są rzadkie. Zazwyczaj mamy do czynienia, jak w Pani przypadku z guzkami łagodnymi. FA oznacza gruczolakowłókniaka, guza zbudowanego z tkanki gruczołowej i łącznej, którego przyczyną są zazwyczaj zaburzenia hormonalne. Podobną przyczynę mają guzki dysplastyczne, które są związane ze zmianami zwyrodnieniowymi w tkance piersi (mastopatią), coraz częstszymi u kobiet w wieku rozrodczym. Nie ma zatem powodów do niepokoju.

Niemniej - konieczna jest regularna kontrola. Gruczolakowłókniaki nie wiążą się z ryzykiem rozwoju nowotworu piersi, aczkolwiek mogą zwiększać swoją objętość. Konieczna jest kontrola co 3-6 miesięcy (USG + badanie lekarskie). Wskazaniem do usunięcia jest szybkie powiększanie się (np. o 1 cm w ciągu pół roku), dolegliwości bólowe piersi oraz średnica powyżej 4 cm, obciążenie rodzinne rakiem piersi (np. mama, ciocia itp) - a także - życzenie pacjentki.

Jeżeli guzy nie będą się powiększać, wtedy powtórna biopsja nie jest konieczna, wystarczy jedynie obserwacja w odstępie czasu o którym pisałam powyżej.

Pozdrawiam serdecznie!

PS polecam artykuł: http://portal.abczdrowie.pl/czy-gruczolakowlokniaki-sa-grozne
a także: http://portal.abczdrowie.pl/co-to-jest-mastopatia

Podziękuj 0

Podobne pytania