Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
jest to możliwe, ponieważ w jogurcie jest zdecydowanie mniej laktozy niż w świeżym mleku.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie a wskazania do wyeliminowania produktów mlecznych z diety – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy możliwa jest nietolerancja białka krowiego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy jeśli nie toleruję mleka krowiego to oznacza, że mam nietolerancję laktozy? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy mój organizm toleruje laktozę? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Podejrzenie nietolerancji laktozy u 19-latki – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Złe samopoczucie po spożyciu mleka a nietolerancja laktozy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Problemy żołądkowe po spożyciu mleka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nietolerancja laktozy a trądzik – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy powodem tego stanu rzeczy może być nietolerancja laktozy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej stanowią do
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot