Jak zwiększyć teraz bezpiecznie kaloryczność posiłków?

Witam, ponad rok temu rozpoczęłam głupią dietę (niskokaloryczna, nie przekraczająca 1000 kcal). W grudniu zdiagnozowano u mnie anoreksję (schudłam z 67 kg na 40 przy 158 cm). Obecnie ważę 35 kg. Od czerwca zwiększam kaloryczność diety, jestem aktualnie na poziomie 1550 kcal. O ile mam zwiększać kaloryczność, aby było to bezpieczne i aby uniknąć ogromnego jojo? Chcę zdrowo przytyć, wiem, że jestem za chuda, że mam niedowagę, ale nie chcę się roztyć... 50 kcal na tydzień jest optymalnie? Chcę dojść do 1800.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Indeks glikemiczny potraw

Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Witam serdecznie,
proszę zwiększać kaloryczność stopniowo o około 50-100kcal tygodniowo. Proszę zadbać o to aby dieta była pełnowartościowa i urozmaicona aby uzupełnić braki i odbudować organizm.
Najlepiej by było aby zajął się prawidłowym jadłospisem dietetyk.
Cieszę się, że chce Pani przytyć i widzi Pani swoje błędy. Jeżeli nie będzie Pani radzić sobie sama zawsze można liczyć na pomoc dietetyka i psychologa.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty