Jakie menu podczas odchudzania,a by uniknąć efektu jojo?

Witam. Mam pytanie w związku z dziennym menu. Otóż od trzech miesięcy się odchudzam, przy czym postawiłam bardziej na ćwiczenia niżeli na dietę. Zeszłam z około 70 kg na ok. 65 kg. Problem tkwi w tym, iż nie wiem jak mam ułożyć swoje menu, by dalej kontynuować spadanie z wagi lub później nie uzyskać efektu jojo. Przy czym chodzę do szkoły i odczuwam ciągle głód, a nie chcę przytyć. Staram się rozplanować lekkie jedzenie, lecz kiedy przychodzę do domu, potrafię wszystko zjeść...
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ; Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Dzień dobry. Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty