Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny
Witam,
Obecnie w Polsce kształcenie w zawodzie dietetyka odbywa się na poziomie wyższych studiów zawodowych na kierunku dietetyka:
licencjackich – pierwszego stopnia (trwają nie krócej niż 6 semestrów, z obowiązkową praktyką zawodową)
magisterskich – drugiego stopnia (trwają nie krócej niż 4 semestry, z obowiązkową praktyką zawodową)
Przyjęcie na studia drugiego stopnia wymaga zrealizowania pełnych standardów kształcenia studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka.
W latach wcześniejszych kształcenie w zawodzie dietetyka odbywało się na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka (specjalność żywienie człowieka) oraz zdrowie publiczne (specjalność dietetyka).
Studia podyplomowe w zakresie żywienia i dietetyki podnoszą kwalifikacje zawodowe, nie nadają natomiast tytułu zawodowego dietetyka.
Likwidacja kształcenia policealnego w zawodzie dietetyka.
W nowej klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego (określonej rozporządzeniem MEN z dnia 23 grudnia 2011 r., Dz. U. z dnia 3 stycznia 2012 r., poz. 7) został ujęty przepis § 3 stanowiący, iż na rok szkolny 2013/2014 nie prowadzi się rekrutacji kandydatów do klasy pierwszej (na semestr pierwszy) szkół prowadzących kształcenie w zawodach ratownik medyczny i dietetyk. Kształcenie w tych zawodach prowadzi się do zakończenia cyklu kształcenia.
Dzień dobry.
Dietetykiem można zostać po ukończeniu uczelni wyższej:
studia licencjackie i/lub magisterskie. Studia podyplomowe w zakresie żywienia i dietetyki podnoszą kwalifikacje zawodowe, ale nie nadają tytułu zawodowego dietetyka.
Obecnie nie prowadzi się już kształcenia w zawodzie dietetyka w szkołach policealnych.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Najlepiej skończyć dietetykę, ale wiem że to wszystko zależy od pracodawcy lub jeżeli pracujemy na własną rękę to od własnego sumienia i profesjonalizmu. Szczerze mówiąc nie jestem pewna czy po zdrowiu publicznym byłaby Pani w stanie wykonywać zawód dietetyka. Wydaje mi się że nie dysponuje Pani odpowiednią wiedzą i doświadczeniem. W tej pracy bierze Pani wielką odpowiedzialność za pacjentów. Nie raz widziałam diety od dietetyka które miały 900kcal....
Pozdrawiam
Joanna Wasiluk
Tak, aby wykonywać zawód dietetyka wystarczy szkoła policealna z kierunkiem dietetyki. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zdobyć uprawnienia dietetyka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Praca w charakterze terapeuty zajęciowego – odpowiada Mgr Justyna Piątkowska
- Czy studia podyplomowe z poradnictwa żywieniowego dają uprawnienia do bycia dietetykiem? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Chciałabym studiować dietetykę – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy do dietetyka potrzebne jest skierowanie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakich kierunków studiów nie może podjąć osoba chorująca na schizofrenię oraz jakich zawodów nie może wykonywać? – odpowiada Mgr Bożena Waluś
- Przeciwwskazanie do wykonywania zawodu technika elektroradiologa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy konieczne jest skierowanie do dietetyka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie a wizyta u dietetyka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Psychoterapia a traumatyczne dzieciństwo – odpowiada Mgr Agnieszka Nepelska
artykuły
Studia medyczne - charakterystyka, kierunki, uczelnie w Polsce
Studia medyczne należą do jednych z najbardziej ob
Kontrowersje wokół programu TVN Style. Kinga Zawodnik nie jest farmaceutką
Bohaterka programu TVN Style "Dieta czy cud?" była
Zielarstwo, studia zielarskie i podręczniki
Zielarstwo to dział wiedzy, w centrum zainteresowa