Badania krwi - cholesterol
Cholesterol jest niezbędny w organizmie człowieka. Występują jego dwie odmiany ? dobra i zła. Sprawdź normy dotyczące wyników badań obydwu odmian cholesterolu, a także czym grozi jego nadmiar i niedomiar.
Witam,
spożywanie tłustych i smażonych potraw może powodować zaburzenia profilu lipidowego. Duży wpływ ma również rodzaj produktu jakim smarowane jest pieczywo. W niektórych przypadkach obserwowana jest również tak zwana hipercholesterolemia rodzinna, która jest chorobą genetyczną. Także podwyższone wyniki cholesterolu mogą być również dziedziczone genetycznie.
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
http://dietetyk-proporcja.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy poziom cholesterolu jest prawidłowy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Badanie cholesterolu a granice normy – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dlaczego cholesterol utrzymuje się na podwyższonym poziomie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysoki poziom cholesterolu u 64-latki – odpowiada Ewa Kozłowska
- Podwyższony cholesterol całkowity - czy taki wynik powinien budzić niepokój? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy podane wyniki cholesterolu są powodem do zmartwień? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wyniki badań cholesterolu u 43-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować moje wyniki cholesterolu oraz badanie wątroby? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Na co wskazują takie badania? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Poziom cholesterolu u 55-latki – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
artykuły
Cholesterol całkowity - normy, jak obniżyć cholesterol, wskazania do badania
Cholesterol całkowity oznacza się podczas badania
Trójglicerydy (triglicerydy) - norma, dieta, badania, przygotowanie, interpretacja. Jak obniżyć poziom trójglicerydów?
Trójglicerydy (triglicerydy) to tłuszcze proste wy
Miażdżyca i cholesterol
Miażdżyca to choroba naczyniowa, która powoduje zg