Test na nietolerancję pokarmową

Witam, zrobiłam test na nietolerancję pokarmową i wyszło: (podwyższone miano asIg1-4) pszenica,skorupiaki, orzeszki ziemne, drodże (bardzo wysokie miano as Ig1-4) mleko krowie i pełne jajo Wobec tego czego unikać? Przyznaję, że to moje ulubione produkty i jadłam ich sporo. Czy ten test jest wiarygodny? Czy mam wyeliminować cały nabiał? Można jeść jaja przepiórcze? Miałam podejrzenie IBS, ale być może nie jednak nie to. Proszę o dietę. W kale liczna candida
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,

Zazwyczaj jest tak iż produkty ktore sa jeździli w przewadze alergizuja mogąc wywowalac nietolerancje czy nawet i alergie. W zależności od natężenia nietolerancji zaleca sie całkowita eliminacje lub rotacyjne wprowadzanie produktów. Jaja przepiorcze mogą byc ryzykowne.

0

Jaja przepiórcze raczej nie , lepiej zamiast całych jaj spróbować samych żółtek , ale i tak w mniejszych ilosciach. Ustalenie diety jest czasochłonne i powinna Pani udać się do gabinetu dietetycznego w tym celu. Nabiał w zasadzie trzeba wyeliminowac cały, mozna zostawić produkty kozie lub owcze , jeśli są tolerowane.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty