Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Astma jest chorobą przewlekłą i leczenie polega na kontrolowaniu objawów. Z wiekiem nasilenie astmy zmniejsza się, ale to dotyczy dzieci,a w pani wieku może dojść do rozwoju POCHP i do tzw zespołu nakładania. Jak to jest u pani, to musi pani się pytać swojego lekarza pulmonologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Jak rozpoznać astmę oskrzelową? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Dychawica oskrzelowa – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Astma oskrzelowa po zapaleniu oskrzeli – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Przewlekły kaszel i nawracające zapalenia płuc i oskrzeli – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Leczenie astmy – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Czy to objawy astmy oskrzelowej? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Astma aspirynowa i oskrzelowa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy mogę mieć astmę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Astma oskrzelowa a całkowite wyleczenie – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki