Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje

 Aleksandra Miłosz
08.04.2020 23:32
Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje
Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje (Shutterstock)

Dziś sklepy już nie świecą pustymi półkami, na których można było znaleźć jedynie ocet. Poprzednia epoka nas nie rozpieszczała, ale teraz nawet w osiedlowym sklepie znajdziesz wszystko, na co tylko masz ochotę. Sushi na obiad? A może danie kuchni włoskiej? Nie ma problemu! Wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w spożywczym.

Czasem jednak w sklepach pojawia się coś, co wzbudza ciekawość nawet tych, którzy mają się się za kulinarnych smakoszy. Kiedy jakiś czas temu w jednym z dyskontów znalazłam mięso strusia, bez wahania wrzuciłam je do koszyka. W końcu zdecydowałam się zaserwować je swojej rodzinie na obiad. Najpierw jednak postanowiłam zaspokoić głód wiedzy. Ponieważ nigdy nie miałam do czynienia ze strusiną, chciałam dowiedzieć się czegoś na jej temat.

spis treści

1. Mało tłuszczu, dużo kwasów

Ku mojemu zdziwieniu mięso ze strusia cenione jest ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Co ciekawe, to także najchudsze mięso – w 100 g tłuszcz to tylko 0,9 proc. To nawet mniej niż w mięsie kurczaka. Strusina zawiera też niewiele cholesterolu. W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g. To także dużo mniej, niż znajdziemy w baraninie, wieprzowinie czy chociażby w drobiu.

(wp.pl) W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g
(wp.pl) W porcji strusiego mięsa znajduje się do 65 mg cholesterolu na 100 g
Zobacz film: "Najzdrowsze połączenia produktów"

Kolejną zaletą strusiego mięsa jest zawartość kwasu arachidonowego. To kwas tłuszczowy należący do grupy kwasów omega-6. Ponieważ wpływa on na prawidłową budowę układu nerwowego i wzmacnia system odpornościowy, w większych ilościach powinien znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i seniorów.

W 100 g strusiny znajdziemy tyle samo białka, co w wołowinie, ale mniej sodu i nieco mniej żelaza. I chociaż strusina to jeden z najlepszych rodzajów mięsa, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach, wciąż rzadko pojawia się na naszych stołach.

- Nigdy nie zdarzyło mi się polecić strusiny moim pacjentom, ponieważ nigdy nie widziałam jej na sklepowych półkach – potwierdza dietetyk Emilia Kołodziejska.

Zobacz także:

2. Zdrowe, choć niedoceniane

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że Polska jest prawdziwym potentatem w produkcji strusiny. Niestety, nawet 95 proc. z produkowanych 400 ton rocznie - wysyłanych jest do Europy Zachodniej. Obecnie w naszym kraju za kilogram steku ze strusia musimy zapłacić ok. 60 zł.

Po przeczytaniu tego, jak wiele dobroci przyniesie mojej rodzinie obiad ze strusiem w roli głównej nie pozostało mi nic innego, jak tylko rozpocząć gotowanie. Ponieważ strusinę mieliśmy jeść po raz pierwszy, nie chciałam przygotowywać z niej gulaszu. Postawiłam więc na steki. Mięso usmażyłam na grillu, wcześniej marynując je w sosie sojowym. Jak wrażenia?

(wp.pl) Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki
(wp.pl) Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki

Mięso ze strusia przypominało mi w smaku połączenie wołowiny i wątróbki. I choć reszcie mojej rodziny smakowało, ja miałam mieszane uczucia. Słodki smak mięsa nie do końca przypadł mi do gustu. Niestety, przekonałam się też o tym, że bardzo łatwo je przesmażyć. Wtedy staje się suche i twarde.

Niemniej jednak jeśli podobnie jak ja, nigdy nie próbowałeś strusiny, warto po nią sięgnąć. Być może specyficzny smak sprawi, że zagości na twoim stole na dłużej, co pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie.

3. Kalorie i wartości odżywcze surowego mięso ze strusia (z wewnętrznej strony uda)

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 111 kcal 94,4 kcal
Białko 22,4 g 19,03 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,72 g 1,46 g
Tłuszcze nasycone 0,60 g 0,51 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,60 g 0,51 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,38 g 0,32 g
Cholesterol 66,0 mg 56,1 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze