Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Prawdopodobnie takie objawy same ustąpią. W razie niepokojących objawów powinien Pan zgłosić się do lekarza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy ugryzienie osy może mieć wpływ na ciążę? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Twarda opuchlizna na głowie w miejscu użądlenia pszczoły – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co zrobić po tym użądleniu? – odpowiada
- Co zrobicz tymi objawami po użądleniu przez pszczołę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co zrobić w przypadku gorączki u dziecka po użądleniu osy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak długo utrzymuje się opuchlizna po użądleniu pszczoły? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Przemieszczenie opuchlizny po użądleniu pszczoły – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Dlaczego rana po użądleniu osy tak swędzi? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Reakcja alergiczna po użądleniu przez pszczołę podczas stosowanie tabletek antykoncepcyjnych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak postępować po użądleniu przez pszczołę? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może
Czarna pszczoła znów w Polsce. Jest groźna? Użądlenie jest bolesne, choć niezwykle rzadkie
W Polsce istnieje 26. potwierdzonych siedlisk pszc
Pszczoła - gatunki, życie pszczół, miód, użądlenie, masowe ginięcie
Pszczoła jest owadem z rodziny pszczołowatych (Api