Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie, reakcja alergiczna wystąpiła niezależnie od przyjmowania tabletek.
Kolejne mogą być podobne
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Reakcja alergiczna na antybiotyk – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Co oznaczają rumienie w miejscu użądlenia? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może oznaczać silna reakcja alergiczna po antybiotyku? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przemieszczenie opuchlizny po użądleniu pszczoły – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Bolesność po użądleniu osy w język – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Co znaczy ta reakcja alergiczna? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Reakcja alergiczna na Chrom – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Duszności, silny obrzęk dłoni i twarzy oraz spadek ciśnienia po użądleniu przez osę – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Spuchnięcie twarzy i swędząca wysypka dzień po użądleniu przez pszczołę – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Twarda opuchlizna na głowie w miejscu użądlenia pszczoły – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może
Co mnie ugryzło? Jak rozpoznać ślady po ukąszeniach?
Co mnie ugryzło? Zwykle winowajcą okazuje się koma
Obrzęk i opuchlizna - przyczyny powstawania, leczenie, jak długo się utrzymuje?
Obrzęk, potocznie nazywany przez pacjentów opuchli