Dieta dla 18-latka pozwalająca obniżyć wagę

Mam pytanie mam 18 lat 160 cm wzrostu i ważę około 80 kg jaka dieta będzie dl mnie najlepsza
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Witam serdecznie,

Niestety na podstawie podanych informacji nikt nie będzie w stanie ułożyć indywidualnej diety. Jadłospis powinien uwzględniać zapotrzebowanie energetyczne, styl życia, aktywność fizyczną, preferencje żywieniowe, stan zdrowia itp. W celu ustalenia jadłospisu konieczne jest przeprowadzenie wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zapraszam na konsultacje lub zachęcam do kontaktu:

joanna.wasiluk@o2.pl lub 506225670

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Aby ustalić indywidualny jadłospis potrzebny jest wywiad dietetyczny. Zapraszam na konsultacje: dietetyk@lekkoizdrowo.pl
Dodam także, że wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej (kilka razy w tygodniu x min.40 min.) + racjonalne odżywianie dają efekty.

- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.

- Należy unikać podjadania między posiłkami.

- Codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 1-2 porcje owoców.

- Dziennie należy wypijać ok. 1,5- 2 litrów wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami oraz w trakcie i po treningu). Można też pić soki warzywne. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy).

- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.

- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.

- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku) oraz alkohol.

- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.

Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty