Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Katarzyna Szott 47
Mgr Katarzyna Szott Dietetyk, Warszawa Ursynów 47 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie.

Owoce mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnoszą cukier we krwi. Można je jeść, ale w ograniczonych ilościach przeliczając ilość wymienników węglowodanowych i dostosowując je do swojego zapotrzebowania, innych spożywanych w tym samym czasie produktów oraz rodzaju i dawkowania leków.

Oczywiście, najlepiej jest jeść wszystko, ale w umiarkowanych ilościach.

Jeśli chodzi o rodzaj owoców to odradzałabym owoce bardzo słodkie w smaku, np. banany, a zwiększyła ilość jabłek oraz grejfrutów - te ostatnie mają właściwości obniżania poziomu cukru we krwi.

Pozdrawiam serdecznie.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.
  • Dieta dla cukrzyków – Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: