Jakie produkty żywnościowe są najbardziej przetworzone?

Witam proszę o podanie mi najbardziej przetworzone j żywności i czemu należy jej unikać? Rozumiem ze zalicza się do do nich słodycze każdego rodzaju. Chipsy .paluszki zupy w proszku . płatki śniadaniowe. Jogurty owocowe. Parówki itd. A czy ser pakowany tez należy unikać. Serów plesniowych? . A np. Zupy mrożone lub pierogi? Bądź mrożone warzywa
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Ewa Gonia Dietetyk, Tychy
50 poziom zaufania

Dzień dobry,

najbardziej wskazane są produkty najmniej przetworzone, które w składzie podanym na etykiecie oprócz produkty głownego mają jak najmniej innych dodatków - inaczej mówiąc im krótsza lista skłądników na etykiecie tym lepiej. Każda grupa produktowa ma swoją funckjonalnośc stąd też kupując np. kiełbasę warto zwrócić uwagę na jej skład - jaka jest zawartośc % mięsa w produkcie? Jakie zostały dodane substancje konserwujące? Kupując jogurt również radzę kierować się ilością składników na etykiecie - im mniej tym lepiej.Szukamy gatunku i szczepu bakterii.
Produkty mrożone (warzywa, owoce) są wpełni wartościowe.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty