Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Spożywanie alergenów przez matkę może wywołać u dziecka objawy alergii np. skórne, pokarmowe a nawet wstrząs.
Wprowadzanie silnych alergenów jak cytrusy czy orzeszki powinno odbywać się po osiągnięcia odpowiedniego wg zaleceń wieku dziecka. Część małych dzieci "wyrasta" z alergii, a u innych dotychczas zdrowych pojawiają się w późniejszym wieku. Nie można określić z wyprzedzeniem.
Proszę skonsultować się z pediatrą w przypadku objawów alergicznych.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy wprowadzać dziecku orzechy ziemne do diety? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie migdałów, orzechów i pestek dyni podczas karmienia piersią – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Dlaczego osoby uczulone na orzeszki ziemne nie mogą przyjmować izoteku? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Zmiany skórne i biegunka po zjedzeniu orzeszków – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Alergia na mleko u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy u 6-letniego dziecka można zrobić testy na nietolerancję pokarmową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Połknięcie plasteliny przez 4-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy wynik oznacza alergię na mleko krowie? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co można jeść przy alergii pokarmowej? – odpowiada Lek. Magdalena Parys