Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani,
Jak sama Pani pisze, jest dopiero w trakcie odczulania, więc dla własnego bezpieczeństwa zalecałabym nosić przy sobie adrenalinę.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Silne uczulenie na jad osy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak postępować przy uczuleniu na jady owadów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia. Kiedy nosić adrenalinę? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Skutki użądlenia przez pszczołę u osoby uczulonej na jad – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Szczepionki przeciwko ukąszeniom owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wynik badania krwi na alergię na jad osy – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wstrząs anafilaktyczny a stosowanie adrenaliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Atopowe zapalenie skóry a wstrząs anafilaktyczny – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Testy na jad pszczeli i osy – odpowiada Magdalena Mroczek
- Wstrząs anafilaktyczny po ukąszeniu szerszenia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może
Użądlenie osy. Sprawdź, jak postępować
Jad osy jest niezwykle groźny, zwłaszcza gdy jest
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią