Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie obserwuje się powstania alergii pokarmowej od ukąszenia owada.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na mleko u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy to prawda, że przy botoksie, w chwili ukąszenia przez owady, może dojść do anafilaksji? – odpowiada Dr n. med. Magdalena Adamiak-Kardas
- Szczepionki przeciwko ukąszeniom owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Szorstkość policzków a alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy małżowiny mogą dalej się powiększać? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Objawy alergii pokarmowej u dziecka karmionego piersią – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Mleko HA przy lekkiej alergii – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy uczulenie na pyłki traw wiąże się z alergią pokarmową? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Co mogę spożywać w tej sytuacji? – odpowiada Mgr Anna Pujanek
- Wysypka wokół ust u 4-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Paweł Baljon