Ekologiczne warzywa i owoce
To dość rozbudowane pytanie. Trzeba włączyć normalne jedzenie w odpowiednich ilościach zależnie od masy ciała i trybu życia i proporcjach białka:węglowodany:tłuszcze.
Należy jeść ryby, orzechy, pestki, zielone warzywa, czerwone warzywa, owoce, oliwę z oliwek, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, chudy nabiał, jaja itd.
Proporcjonalnie 1/2 talerza powinny zajmować warzywa (ziemniaki to nie warzywa tylko węglowodany w tym kontekście), 1/3 talerza to węglowodany (naprzemiennie ziemniaki, ryż, makaron, kasza , 1/6talerza białko (ryba, jajko, ser, mieso : indyk, kurczak, kaczka bez skóry, polędwiczki wieprzowe, owoce morza, wołowina )
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oczyszczanie organizmu z toksyn i pozbywanie się kilogramów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak ustabilizować wagę w wieku 19 lat? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie gruszki podczas diety warzywno-owocowej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy można przedawkować białko? – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Koktajle warzywno-owocowe w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odżywianie po diecie dr Dąbrowskiej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak się odżywiać, by przytyć zdrowo? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa dla organizmu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Odżywianie po detoksie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Posiłek przed intensywnym ćwiczeniem – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik