Pękająca skóra na dłoniach i AZS

Problem dotyczy skóry na dłoniach (rzadziej stopy). Pęka i zadziera się do krwi w okolicach stawów (boleśnie, skóra jest czerwona). Podczas biopsji stwierdzono atopowe zap.skóry, ale lekarz potraktował to bardzo powierzchownie. Badania na wszelkie uczulenia i alergie były. Ciągle używane są wszelkie maści i kremy nawilżające. Pomaga to na chwilę i kiedy już wydaje się, że wszystko jest w porządku to znowu pęka. Reumatolog, alergolog, dermatolog - wszyscy lekarze zbywają posyłając do kolejnego
KOBIETA, 67 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty