Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Witam ciepło

Wszystko zależy od długości antybiotykoterapii, rodzaju stosowanego antybiotyku.
Bardzo ważna jest probioza jelit - która podczas każdej antybiotykoterapii jest mocno naruszona.
Odbudowa flory po antybiotykoterapii trwa około miesiąca.
Jeśli nasza mikrobioza jest zachwiana z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć że testy wyjdą fałszywie dodatnie.
Dodatkowo wiele testów dostępnych na rynku nie jest wiarygodnych.
Najbardziej godne zaufania są testy FoodScan.

Czyli zaczynamy od probiozy jelit, potem testy a potem dieta eliminacyjna kierowana pod okiem rozsądnego dietetyka

Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty