Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani,
Najprawdopodobniej dziecko jest uczulone na roztocze gatunku Dermatophagoides farinae. Wskazana jest konsultacja u alergologa.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Interpretacja wyników badania alergicznego 3-latka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co oznaczają te wyniki testów skórnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zinterpretować wynik testów skórnych na alergię? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wyniki testów alergicznych dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Interpretacja wyników testów alergicznych u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Tatuaż a ryzyko alergii – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wyniki testów alergologicznych u syna – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wyniki testów alergicznych a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- W jaki sposób odczytać wynik testu alergologicznego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń