Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 6 3 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wprowadzanie warzyw do jadłospisu półrocznego dziecka

Moje dziecko za tydzień kończy pół roku, je marchewkę, ziemniaka, zupkę jarzynową na cielęcinie, jabłko przetarte, banana, kleiki ryżowe, kaszkę mannę, moje pytanie jest takie: jakie warzywa mogę wprowadzić do jadłospisu córki?? Wydaje mi się że sama marchewka ziemniak pietruszka czy seler to za mało... Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Witam. Może Pani już wprowadzać dynię, cukinię, brokuły, brukselkę, fasolkę szparagową, groszek zielony, kabaczek, kalafior, kapustę, kukurydzę i czerwoną soczewicę. Jednak proszę pamiętać, aby wprowadzanie nowych pokarmów rozpoczynać od niewielkiej ilości, a pomiędzy wprowadzaniem kolejnych produktów należy zachować kilka dni odstępu, aby w razie np. alergii lub innych dolegliwości móc rozpoznać jaki produkt ją wywołał. Dietę należy rozszerzać stopniowo, wprowadzając pojedyncze składniki. Jeśli dziecko dostanie zbyt dużo nowych smaków naraz, może później być niechętne do jedzenia. Oto schemat żywienia dziecka od 7. miesiąca życia: - Dziecko powinno otrzymywać 3 posiłki mleczne + 2 posiłki uzupełniające (wielkość porcji 170-180 ml) w tym 1 x dziennie zupka jarzynowa z mięskiem (lub rybą 1-2 razy w tygodniu) i 150 ml soku przecierowego (bez dodatku cukru) lub owoców. - Do diety dziecka można wprowadzić całe jajko ( 3-4 razy w tygodniu) np. jako dodatek do zupki. - Można podawać kaszki/kleiki glutenowe i bezglutenowe. - W 7. miesiącu w diecie dziecka mogą pojawić się zmiksowane lub drobno posiekane: mięso, ryby, jajko, rozgniecione gotowane warzywa i owoce, posiekane surowe warzywa i owoce podawane do rączki, kaszki, niewielkie ilości pieczywa, w niewielkiej ilości jogurt naturalny, kefir lub twarożek (wysokiej jakości, tylko naturalne składniki, bez dodatku cukru, bez konserwantów i mleka w proszku). - Zupkę można zagęścić kaszą manną, jaglaną, kukurydzianą, kleikiem ryżowym, mąką ryżową lub kukurydzianą. - Nie należy dodawać soli ani cukru podczas przygotowywania posiłków. - Do dań obiadowych należy dodawać łyżeczkę dobrej jakości oleju roślinnego (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy) lub prawdziwego masła. - Między posiłkami dziecko powinno pić wodę mineralną niskozmineralizowaną (zawartość soli mineralnych ogółem < 500mg/1 litr wody) lub herbatki ziołowe dla dzieci. Soki należy podawać tylko czasami (jako porcja owoców).

Pozdrawiam serdecznie.

Specjalista ds żywienia człowieka.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy